Könyvfesztivál 2023

Örömmel jelentjük, hogy mi is ott leszünk az idei 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon 2023. szeptember 28. és október 1. között. A Könyvfesztivál fókuszába ezúttal Hollandia irodalma kerül, díszvendégként John Scalzi, Hugó-díjas science fiction szerzőt köszönthetjük, illetve kiemelt vendégként lesz jelen Alessandro Baricco, Olaszország egyik legsokoldalúbb írója.

Idén a Millenáris (1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20.) B (Nagycsarnok) és D (Üvegcsarnok) épületében, valamint a Parkban lesz a kiállítás és könyvvásár.

A kiadót a B41 standon találjátok! 

 

Facebook-esemény itt

KÖNYFESZTIVÁLI ÚJDONSÁGAINK

„Amerika, ezeremeletes mennyország” 

A média nyilvánossága, külpolitikai gondolkodás és kulturális hatások a Horthy-korszakban

Sipos Balázs

Az első világháború utáni évtizedekben az Amerikai Egyesült Államok a világon szinte mindenütt, mindenki tudatában jelen volt. Amerika Magyarországon is a hétköznapi realitás része lett, hiszen a túrkevei lakodalomtól kezdve a Zeneakadémiáig nagyon eltérő helyszíneken tűnt fel. „Mindenütt való” volt, felbukkant sokféle tárgyban, élethelyzetben, szokásban és a szűkebb-tágabb világról, a jövőről való gondolkodásban. A távoli, óceánon túli Amerika éppúgy sok ember fantáziáját mozgatta meg, ahogy a nemzeti térben megjelenő Amerika. A széles körű alapkutatásra épülő kötet az amerikai kultúra Horthy-kori jelenlétét tárgyalja, részben új szempontokat felvetve. A historiográfiai környezet és a globalizációértelmezések alapos bemutatása után a könyv számos forrást idézve elemzi az amerikai populáris kultúra (jazz, tánc, film, regény stb.) megjelenését, hatását és elterjedését, a hétköznapi élet alakulását, a nőideál változását és az amerikanizmus ábrázolásának különféle típusait békeidőben és a háborúban, és bemutatja az USA világpolitikai, gazdasági és katonai szerepéről vallott nézeteket. A nemzeti történelem külvilágtól elzárt szemlélésén túllépve a kötet a Horthy-korszak sajátos keresztmetszetét adja.

 

Szeretet, pénz és gyereknevelés

Hogyan magyarázza a közgazdaságtan, ahogy a gyerekeinket neveljük 

Doepke, Mathias – Zilibotti, Fabrizio

Fordította Felcsuti Péter 

A kötet bemutatja, hogy a környezet, amelyben a szülők gyermekeket nevelnek, milyen hatással van a szülői döntéshozatalra. Megváltoztak a gazdasági ösztönzők, legfőképpen a gazdasági egyenlőtlenségek megnövekedése miatt: a gyermeknevelésnek tehát tétje van, de miért lett ez a tét nagyobb, mint korábban volt? Mi az oka annak, hogy a fejlett országokban a szülők manapság sokkal több időt, energiát és pénzt fordítanak a gyermekeik nevelésére – a gyermeknevelés intenzívebbé vált –, mint pár évtizeddel korábban, amikor a társadalmi egyenlőtlenségek kisebbek voltak, nem utolsósorban a „gondoskodó államnak” köszönhetően. Doepke és Zilibotti a közgazdaságtan eszköztárát felhasználva, de a történeti-kulturális tényezők szerepét egyáltalán nem tagadva keresi a válaszokat ezekre a kérdésekre. Hossz- és keresztmetszeti képet adnak arról, milyen szerepet játszanak a jelenkor kapitalizmusát jellemző növekvő társadalmi egyenlőtlenségek a szülői attitűdök megváltozásában és megfordítva, a szülői attitűdök megváltozása miként hat vissza, erősíti fel a társadalmi egyenlőtlenségeket. Mindez jól láthatóan a társadalmi mobilitás lelassulásához vezet annak összes ismert negatív következményével.

 

 

Szokásunkhoz híven kedvezményekkel várjuk olvasóinkat!

A Könyvfesztiválon az alábbi kategóriákból válogathat standunknál:

Tájékozódjon további kiadványainkról, és rendeljen webshopunkból is!

 

Könyvfesztivál hivatalos honlapja: https://bookfestival.hu/