PODCAST

 

A Politikatörténeti Intézet podcastja helyet ad a Múltunk történeti folyóirat, a Társadalomelméleti Műhely és a Napvilág Kiadó témáinak, valamint emlékezetpolitikai beszélgetéseknek is. Az állami intézményrendszeren kívül működő, nonprofit, közhasznú kutatóhelyként és szellemi műhelyként a történeti kutatás és a széles értelemben vett társadalomkritikai gondolkodás népszerűsítésére törekszünk.

A PTI Podcast sorozata itt érhető el (Anchor).

 

PROTO-PROLETÁRDIKTATÚRA VAGY BOMLÁSTERMÉK? – AZ 1871-ES PÁRIZSI KOMMÜN

Kapcsolódó kötetünk:
Balázs Gábor: Párizs, szabad város – 1871. A párizsi kommün

150 éve, 1871. május 28-án fojtották vérbe a párizsi kommünt. Ennek apropóján a Politikatörténeti Intézet podcast sorozatában az akkori eseményekről és azok emlékezetéről Csunderlik Péter, az ELTE BTK oktatója és a Politikatörténeti Intézet tudományos munkatársa beszélgetett kötetünk szerzőjével, Balázs Gáborral és Hahner Péter történésszel, a Rubicon Intézet főigazgatójával, a francia történelem szakértőjével. Bővebb leírás itt.

 

SZAKÉRTŐ POLITIKAI ELŐREJELZÉS

Kapcsolódó kötetünk:
Philip E. Tetlock: Szakértő politikai előrejelzés. Mennyire helyes? Hogyan mérhetjük?

A politikai előrejelzés napjainkban reménytelenül szubjektív műfaj. Teret nyert a közéletben egyfajta antiintellektualizmus: a (szak)tudás önmagában értéktelen; csak a velünk azonos nézeteket vallók véleményét vagyunk hajlandóak elfogadni, csak a saját „törzsünkkel” értünk egyet. De miért is kéne a politikai szakértőket felmenteni a pontosság és egyértelműség sztenderdjei alól, amelyeket minden más szakmától és tudományterülettől megkövetelünk? A kötetről  Klopfer Judit szerkesztő beszélgetett Felcsuti Péterrel, a fordítóval és Róna Dániel politológussal. Bővebb leírás itt.

 

KERÜLNI KELL-E A HÚZÓS KÉRDÉSEKET A BALOLDALON?

Kapcsolódó kötetünk:
Kiss Viktor: Kívül/Belül. Egy új politikai logika

A kritikai baloldal jelenét, jövőjét és gondolkodásmódját meghatározó témák sokasága hever előttünk az asztalon. Ennek ellenére gyakran azt tapasztaljuk, hogy ezek a témák és vitapontok vagy elsikkadnak a „szürke hétköznapokban”, vagy a cselekvési potenciál fenntartása és a mozgalmi egység nevében szándékosan szőnyeg alá söprik őket. „Sikerült-e a baloldal gondolkodásmódjának és a rendszerkritikus politikának átlépnie a helyi keretekből globális szintre?” – teszi fel a kérdést KISS VIKTOR beszélgetőtársainak, ANTAL ATTILA politológusnak és CSIGÓ PÉTER szociológusnak. Bővebb leírás itt.