1945 a világtörténelemben

Milyen jövőt képzelt magának a világ?

3200 Ft

Elfogyott

ISBN: 9639350737 Kategóriák: ,

Megjelenés: 2005

Oldalszám: 344

Leírás

1945: szembesülés azzal, hogy az ember milyen embertelenségre képes – a fasizmus teljes lelepleződésének az éve.
1945: a nagy közös sikerélmény, a fenevad legyőzése.
1945: a jó győzelme a rossz felett, igazi katarzis, a rettenet tapasztalata, a hatalmas erőfeszítések és óriási áldozatok révén kivívott győzelem. Kézfogás, reménykedés és azután kölcsönös gyanakvás, szembefordulás.

1945 évét a történetírás inkább a hidegháború fényében szokta tárgyalni. Olyan kivételes pillanatként, amely lezár egy szörnyűséget, de amely nem folytatódott, hamar elnyelte felszabadult hangulatát a régi konfliktusokat felidéző fenyegetések és a szembenállás, a versengés logikája. Pedig ha van év, ha van történelmi pillanat, amelyről joggal elmondható: utána minden más lett, semmi sem maradt ugyanolyan, mint volt, az 1945 történelmi pillanata.

A tanulmánykötet azt vizsgálja, milyen tanulságokat vontak le a fasizmusból, a világháborúból az emberiség, a nemzetek legjobbjai, a nagy eszmeáramlatok képviselői. A fasizmus fölött aratott győzelem 60. évfordulója alkalmából megidézi, milyen jelent, jövőt képzelt, akart magának a világ, a nagy és a kis államok sokasága. Milyen elképzelések fogalmazódtak meg egy újabb kataklizma elkerülése érdekében? Hogyan hatott 1945 mint a szembesülés és a siker kettőssége, a gondolkodásra a társadalomról, gazdaságról, kultúráról, a politikáról és a háborúról? A kötet e kérdésekre keresi a választ: kutatja azokat az értékeket, azt a gondolati “intézményi” teljesítményt próbálja felmérni, amelyeket ez az időszak hozott az emberiség számára.

 

SAJTÓVISSZHANG

Korunk – Májusi folyóirat-szemle (Zelei Dávid, 2015.06.10.)

 

Érdekelhetnek még…