A megszólalás üres helye (E-könyv)

Romológiáról és más dolgokról

3000 Ft

ISBN: 978-963-338-462-6 Kategóriák: , ,
Szerző:

Megjelenés: 2021

Oldalszám:

Leírás

A kötet nyomtatott változatban is kapható itt 

 

Ha egyszerű kérdésekben akarom megfogalmazni, mi is ez a könyv, azt mondanám: három rövid kérdés. „Mi a romológia?”, „Mi a cigány, roma irodalom?”, „Van-e a képzőművészetnek etnikus tere?” Nem hiszem, hogy ezek a kérdések megválaszolhatók, inkább azt, hogy ezek mentén elsősorban morális és esztétikai megfontolások mutatkoznak meg, olyanok, amelyek a világunk dolgaihoz való viszonyunkat árnyalni, pontosítani vagy megkérdőjelezni tudják.

Amikor úgy döntöttem, hogy a disszertációm alapjául szolgáló kéziratot újra előszedem, hogy kissé leporoljam, és könyvvé formáljam, abban bíztam, hogy az azóta a fejezetekhez, alfejezetekhez készült jegyzeteim beillesztésével, az azóta megjelent irodalmak beleolvasásával az írás nagyját elvégzem. Az újraolvasás ellenben azt eredményezte, amit ugyan mind tudunk, mégis meglepődünk, ha bekövetkezik. A szöveg számos helyen nem volt világos, sok esetben volt pontatlan, csacsogó vagy mindentudóan szűkszavú, egyébiránt nagyon is hasonló hozzám. De ami kifejezetten zavart: nem értettem vele mindenhol egyet. Az eltelt idő megtermelte ezt a távolságot köztem és köztem. Köztünk, és erre a távolságra, erre a kitöltetlen helyre tekintettem rá, erre az abban a pillanatban üres helyre. A papíron lévő szöveg még-ott-van szöveg, létezésének igazolása a betűk alatti üres helyre benyújtott igény. A rákerülő szöveg még-nincs-ott szöveg, amely nem is várja készen az oda kerülését, de már tudomása van a létezéséről, megszületése feltételeként.

Ezt az üres helyet kezdtem megírni. Nem teleírni vagy feltölteni vagy áthidalni, nem: hanem ezt az üres helyet megragadni, megfogalmazni valahogy. Míg végül olyan könyv lett belőle, amely alig-alig hasonlatos ahhoz, amelyet írni kezdtem. Most betűk vannak a lapokon, szövegek, amelyek arra várnak, hogy szóba elegyedjenek, hogy megkérdőjelezzék őket, s hogy úgy járjanak, mint elődeik – hogy tehát rájuk írjanak.

Fotó: Bátori Gábor Jim “sinco” 

 

BECK ZOLTÁN (1971, Devecser)

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Romológia és Nevelésszociológia Tanszékének alapító tagja, egyetemi adjunktusa, a PTE-ZEN (Zenélő Egyetem) alapítója és szakmai igazgatója. Rendszeresen publikál tudományos írásokat, esszéket, recenziókat és novellákat.

Dalszerző-előadó, a 30Y frontembere. Zenekarával idén ünneplik 20 éves születésnapjukat. Számos művészeti-alkotói projektben vesz részt — másokkal vagy egyedül.

Feleségével, lányukkal és kutyájukkal Pécsett élnek.

 

SAJTÓVISSZHANG

PODCAST – Szólítsa a nevén! Beck Zoltán cigányokról, romákról, a másikról és magunkról – Parászka Boróka interjúja (Marosvásárhelyi Rádió, 2021. április 17.)

“Beck Zoltán (…) nagyon nehéz feladatokra vállalkozott, amikor megírta, újraírta A megszólalás üres helye című tanulmánykötetét. Röviden összefoglalom a könyvet: amikor a másikról (cigányról, nőről, idegenről) beszélünk, tulajdonképpen magunkról beszélünk, magunkat pozícionáljuk, minősítsük. Persze a kötet ennél a kötet milliószor árnyaltabb, izgalmasabb, rengeteg rengeteg példával a magyar, a roma irodalomból, a “magas” és “másodvonalas” művekből. Kevés önreflektívebb, önkritikusabb embert ismerni ma Magyarországon, mint Beck Zoltán. Majdnem egy órát beszélgettünk ezekről a kérdésekről a román közrádió székelyföldi, magyar nyelvű csatornáján, a Marosvásárhelyi Rádióban. Bízzátok rá magatokat Beckre, messzire és mélyre vezet. Jó eséllyel találkozunk önmagunkkal!”

Romológia újratöltve (György Eszter, REGIO, 2020/4. szám)

Beck-olvasókönyv – A megszólalás üres helye. Romológiáról és más dolgokról című könyv szerepe a felsőoktatásban (Pócsik Andrea, tranzitblog.hu, 2021. február 2.)

Ráismerni a romológiára – Beszélgetés Dr. Beck Zoltánnal (Irodalmi Szemle, 2020. november 18.)

Nincs, és mégis van (Fűzfa Zoltán, ÉS LXIV. évfolyam, 40. szám, 2020. október 2.)

Beck Zoltán a romológiáról (Forray R. Katalin, Iskolakultúra 2020/10. szám)

Beck Zoltán: „Nem kell szembenézniük a saját felelősségeikkel” (Soós Tamás, Magyar Narancs, 2020. április 5.)

Dr. Balatonyi Judit beszélgetett Dr. Beck Zoltánnal a Juhász Anna Irodalmi Szalonban 2020. szeptember 15-én:

Érdekelhetnek még…