A nemzetközi kapcsolatok alapjai

4200 Ft

Elfogyott

ISBN: 978 963 338 042 0 Kategóriák: ,
Szerző:

Megjelenés: 2011

Oldalszám: 402

Leírás

Karen Mingst évtizedek óta oktatja a nemzetközi kapcsolatok tudományát a legnagyobb egyetemeken, így alapos tudása van arról, milyen ismeretekkel bírnak a diákok, milyen tananyagra van a legnagyobb szükségük, és nagy rálátása van arra is, melyek e tudományág gyökerei, hogy belőlük kiindulva írja meg ezt az alaptankönyvet.

A kötet a nemzetközi kapcsolatok történetének tárgyalásával indul, így a diákok megérthetik, miért fontos e tudományágat tanulmányoznunk, a tudomány honnan szerzi az új információkat, és mi volt a nemzetközi kapcsolatok tudományágának előzménye. Ez elvezeti az olvasót az állam és a nemzetközi rendszer történetének megismeréséhez, amelyhez elméleti keretet is kap – az elemzés szintjeit és a három elméleti iskolát, a liberalizmust, a realizmust és a radikalizmust is behatóan megismeri. A kötet e három fő elmélet köré szerveződik, hiszen ezek adják a világban történő események fő értelmezési kereteit. A szerző továbbá az elemzési szintek mindegyikének – a nemzetközi rendszernek, az államnak és az egyénnek is – szentel egy-egy fejezetet, illetve az államok közötti kapcsolatok fő vezérvonalai – a biztonság és a gazdaság kérdése – is külön fejezeteket kapnak. A kötet a nemzetközi intézményeknek és a globális problémáknak is szentel egy-egy fejezetet, amelyek a nemzetközi illetve globális méretű kérdésekre és kezelésükre térnek ki.

A szöveg a leglényegesebb pontokat vizuálisan is kiemeli, táblázatokba, ábrákba, keretes írásokba rendezi, a történeti áttekintést pedig számos térkép teszi még világosabbá.

Karen Mingst tankönyve angolul már az ötödik kiadásnál tart, világszerte alapmű, első helyen szerepel a nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó fontos könyvek listáján.

Fordította: Kovács Ákos András, Mesterházi Judit, Szikszai Szabolcs

 

Az eredeti kötet fejezeteinek angol nyelvű összefoglalója ide kattintva olvasható.