A tömegek bölcsessége

Miért okosabb a sokaság, mint a kevesek? Hogyan alakítja a kollektív tudás a gazdasági életet, a társadalmakat és a csoportokat?

3100 Ft

Elfogyott

ISBN: 978 963 9350 92 2 Kategória:

Megjelenés: 2007

Oldalszám: 358

Leírás

Ebben a gondolatébresztő könyvben a New Yorker kolumnistája, James Surowiecki azt az első pillantásra furcsának tetsző állítást fogalmazza meg, hogy a tömegek, a kisebb és nagyobb embercsoportok figyelemre méltóan okosak, sőt gyakran „eszesebbek”, mint legokosabb tagjaik külön-külön – jobbak a problémamegoldásban, a döntéshozatalban, a jövő megjóslásában.

A tömegek bölcsességének következményei – szinte észrevétlenül – átszövik életünket. A legtöbbünk hisz abban, hogy a valódi, értékes tudás kevesek kezében vagy inkább fejében összpontosul. Úgy véljük, hogy a problémák megoldásának és a jó döntéshozatalnak a kulcsa, ha megtaláljuk a megfelelő személyt, aki tudja a helyes választ. Ez a könyv amellett érvel, hogy szakemberek hajkurászása helyett a tömeget kell kifaggatnunk: elég valószínű, hogy tudja a helyes választ.

James Surowiecki állítását színes, izgalmas példákkal érzékelteti: figyelme a hétköznapi élettől a gazdaság működésén, a különféle tudományos kísérleteken át a médiáig és a politikáig terjed. Állításának bizonyítására segítségül hívja a pszichológiát, az etológiát, a gazdasági viselkedés és a mesterséges intelligencia elméletét, a hadtörténetet, a politikatudományt és még számos más tudományterületet. A könyv a kognitív, koordinációs és kooperációs problémák tárgyalása közben a méhek hívótáncától a deszkaútlázon, a tekebábu-állító automaták feltalálásán, a Columbia és a Challenger űrhajó katasztrófáján, a tőzsdei buborékok és a közlekedési dugók elemzésén és sok további érdekes kérdésen át a demokrácia szerveződéséig, az emberi együttműködés eleddig legmagasabb társadalmi formájáig jut el.

A tömegek bölcsessége nagy tudásanyagot vonultat föl, elmélyült és átgondolt, mégis olvasmányos, népszerűen tudományos formában. Egy gondolat biográfiája, mely gondolat fontos következménnyel jár arra nézve, hogyan éljük az életünket, választjuk vezetőinket, intézzük üzleti ügyeinket, és gondolkodunk a világról.

 

SAJTÓVISSZHANG

168 óra online, 2007. március 5.

Demos Magyarország, 2007

Egy blogbejegyzés a kötetről