Akció!

A „vörös farsangtól” a „vörös tatárjárásig”

A Tanácsköztársaság a korai Horthy-korszak pamflet- és visszaemlékezés-irodalmában

3 900 Ft 2 730 Ft

496 készleten

ISBN: 978-963-338-002-4 Kategória:

Megjelenés: 2019

Oldalszám: 362

Leírás

„Amióta végigzúgott szerencsétlen hazánkon a vörös orkán, alig van hét, hogy meg ne jelenne egy-két füzet vagy könyv, amely az októberi forradalomtól a proletárdiktatúra bukásáig lezajlott eseményekkel foglalkozik” – írták 1919 késő őszén a Tanácsköztársaság bukása után is még évekig áradó kiadványtengerről.

A kiadványok között voltak rövid propagandafüzetek, szenzációhajhász bulvárkiadványok és részletes beszámolók is. Ezek különböző céllal születtek, de mind egy addig példátlan tapasztalat, a proletárdiktatúra értelmezésére tettek kísérletet akkor, amikor még nem jött létre a kommün történetének „hivatalos” elbeszélése. Így alakulásukban követhetjük nyomon a Tanácsköztársaság ellenforradalmi toposzait.

A tartalmi elemeket és a használt stilisztikai eszközöket is feltáró elemzés kitér a kiadványok szerzőire és céljaikra, hogy miként magyarázták a Tanácsköztársaság létrejöttét és bukását, milyen torzképet rajzoltak a kommün vezetőiről és miként értékelték a Forradalmi Kormányzótanács intézkedéseit. Külön fejezet foglalkozik a kommün alatti terror és a Vörös Hadsereg harcainak ábrázolásaival is.

A Galilei Kör történetét feldolgozó fiatal történész, Csunderlik Péter új könyve bemutatja, hogy miként forgatták fegyverként az 1919 utáni magyarországi emlékezetpolitikai küzdelmekben a kommün sokszor tudatosan meghamisított történetét, és arra is rámutat, hogy a Horthy-kori ellenforradalmi elitet bármennyi ellentét is szabdalhatta, abban egységes volt, hogy magát az 1918–1919-es forradalmakkal szemben meghatározva sosem késlekedett a „csak vissza ne jöjjenek” ultima ratiójához, a Tanácsköztársaság teljes elutasításához folyamodni: a magyar nép „nem kér abból, hogy Kun Béláék valaha is visszatérjenek”. Hiszen a „tatárjárásként” beállított proletárdiktatúrához képest bármilyen politikai berendezkedést elfogadhatónak lehetett feltüntetni.

 

SAJTÓVISSZHANG

A Tanácsköztársaság görbe tükre (Hajdu Tibor, Múltunk 2020/1. szám)

A Tanácsköztársaságtól a Trónok harcáig (Konok Péter, Revizor Online, 2019. július 15.)

Félmúlt, haraggal és elfogultsággal (Bödők Gergely, Új Szó, 2019. július 7.)

A tatárjárástól a narratológiáig (Laczó Ferenc, ÉS – LXIII. évfolyam, 26. szám, 2019. június 28.)

A fekete befeketítése (Magyar Hang, 2019. június 27.)

Csunderlik Péter: A „vörös farsangtól” a „vörös tatárjárásig” (hvg.hu, 2019. április 24.)

Milyen könyvet kéne olvasnia Orbán Viktornak? Na és az ellenzéknek? Körbekérdeztünk a Könyvfesztiválon (Azonnali.hu, 2019. április 29.)

A Klubrádió Szabad a pálya című műsorában 2019. május 10-én a Tanácsköztársaság 100. évfordulója volt a téma. Ignácz Károly kérdezte a témával foglalkozó történészeket, Csunderlik Pétert és Paksa Rudolfot. A felvétel ide kattintva meghallgatható.

 

KÖNYVFESZTIVÁLI BEMUTATÓ

2019. április 26. 

A kötetet KONOK PÉTER és PÓK ATTILA mutatták be.

 

 

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„A „vörös farsangtól” a „vörös tatárjárásig”” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük