Akció!

Egyáltalán, minek nekünk gazdaságpszichológia?

1000 Ft

211 készleten

ISBN: 978 963 338 083 3 Kategóriák: , ,

Megjelenés: 2015

Oldalszám: 467

Leírás

Hogy minek nekünk gazdaságpszichológia? Mert azzal foglalkozik, hogy minek nekünk ennek a tárgya: az ember mint erőforrás. Hogy az ember tudása erőforrás lehet a gazdálkodás számára, ezt már megtanultuk. S közben a világban kezdik felfedezni, hogy az ember szociális identitása is az.

Mind a kettő tőke. Emberi tőke a tudás: amikor beruháztak a gyártásába, kiderült, hogy a gyártmány használata több pénzt hoz, mint amennyibe került. És mostanában derül ki: emberi tőke a szociális identitás is. A vele való gazdálkodásról esik a legtöbb szó a könyvben.

A szerző meggyőzően érvel amellett, hogy az identitás figyelembevétele nemcsak erkölcsi és kulturális, hanem éppenséggel gazdasági érdek. Mert az egymástól vagyonban, jövedelemben, jólétben és emberi méltóságban egyre inkább távolodó osztályok magát a gazdaság működését veszélyeztetik, ha hiányzik az akarat arra, hogy viszonyukkal gazdálkodjunk. Új viszonyuk nem reprodukálja azt a régit, amelyet Marx elemzéseiből ismerünk. A klasszikus időszak kapitalista társadalma elitre és olyan tömegre bomlott, amelyet egyre növekvő mértékben belekényszerítettek a javak termelésébe, kirekesztve ugyanazon javaknak a fogyasztásából. A társadalom mai kettéhasadása a kiképezetlen tömeget a termelésből éppúgy kirekeszti, mint a fogyasztásból. S közben nemcsak a szegényedés szorít ki egy ezáltal feleslegessé váló tömeget a termelésből, hanem a másik póluson egy elit gazdagodása is függetlenedik a növekedéstől. Kettejük viszonyának alakulása „évszázados pangást” (secular stagnation) eredményezhet.

Ennek fenyegetését egyre növekvő aggodalommal fürkészik közgazdászok és gazdaságpolitikusok. Amikor aggódásukban részt vállal a gazdaságpszichológia, bemutathatja egy identitásgazdálkodás szükségességét és lehetőségeit. Ahogyan ezt jelen könyv is teszi.

Garai László pszichológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Szegedi Tudományegyetem Közgazdaságtani Doktori Iskolájának, az egyetem Gazdaságpszichológiai Tanszékének és a Dél-Franciaországban működő European Department of Economic Psychologynak az alapítója.

E könyvének anyagából gazdaságpszichológiai szemináriumot vezetett a Kaliforniai Állami Egyetemen és előadásokat tartott a Nemzetközi Gazdaságpszichológiai Kutató Társaság (IAREP) több, egymást követő kollokviumán.

 

A szerző korábbi fontosabb munkái:

Személyiségdinamika és társadalmi lét (1969)

„Kis pénz, kis foci” – Egy gazdaságpszichológia megalapozása (1990)

Quo vadis, tovaris? A modernizáció útjáról és a rajta vándorló emberről. I–II. (1994)

„…elvegyültem és kiváltam”: Televíziós előadássorozat videokazettán az identitásról. I–II. (1997)

Általános gazdaságpszichológia. Egyetemi tankönyv (1997)

Emberi potenciál mint tőke (1998)

Identitásgazdaságtan (2003)

Globális rendszerváltás? Gazdaságpszichológiai megfontolások a válságról (2009)

Reconsidering Identity Economics: Human Well-Being and Governance (Palgrave Macmillan, in press)

 

SAJTÓVISSZHANG

Az identitás gazdaságpszichológiája vagy a gazdaságpszichológia identitása? (Bíró Gábor István, Közgazdasági Szemle, 62. évf. 11. sz. / 2015)

Minek nekünk gazdaságpszichológia (Szabó Katalin, Magyar Tudomány, 2015. november 20.)

Egyáltalán, minek nekünk gazdaságpszichológia? (HVG hetilap, 2015. szeptember 30.)

 

KÖNYVBEMUTATÓ

A kötetet a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon mutattuk be Felcsuti Péter, Kovács Árpád, Farkas Zoltán és a szerző részvételével 2015. április 24-én.