Engedetlenség és demokrácia

Kilenc téveszme a törvényről és a rendről

1900 Ft

Elfogyott

Megjelenés: 2019

Oldalszám: 111

Leírás

INGYENES E-BOOK

„A tisztességesebb társadalomra törekvés egymással összeadódó, egymást erősítő, ezernyi apró mozzanata” egyikeként a Napvilág Kiadó és a Bordeaux melletti Théâtre le Levain (Kovász Színház) most ingyenes e-könyv formájában közzéteszi a kötetet. Hogy minél többen felismerjük: a demokrácia nem látványsport.

3 percben a könyvről  *  mobi  *  epub

 

A KÖTETRŐL

„…az állampolgároknak joguk van megtagadni az igazságtalan törvényeknek való engedelmességet, és kötelességük megtagadni a veszélyes törvényeknek való engedelmességet…”

A hatvanas évek polgárjogi mozgalmának csúcsán, a vietnámi háború elleni tiltakozások erősödésének idején megjelent könyvében Howard Zinn történész a polgári engedetlenség konzervatív, megszorító értelmezésének átfogó kritikáját adja. Elemzésében kilenc, széles körben elfogadott elképzelést cáfol meg, és a polgári engedetlenség bátor használatára buzdít. Az indokolatlan törvénytiszteletről, a közvetlen cselekvésről és az erőszakmentességről megfogalmazott gondolatai 50 év távlatából is útmutatással szolgálnak a törvényesség és az igazságosság között tátongó rés szűkítéséhez.

Fordította: Piróth Attila

A borító címlapján: a rendőrség előállítja Howard Zinnt a vietnámi háború elleni többezres tüntetésen 1971. május 6-án, Bostonban.

 

HOWARD ZINN (1922–2010) történész, író, polgárjogi aktivista, a vietnámi háború elleni tiltakozások meghatározó alakja. Több mint húsz könyv szerzője, aki A People’s History of the United States című nagy hatású művével új irányt mutatott a történelemoktatásnak. Mindenekelőtt az érdekelte, hogyan vezet el az ismeretlen emberek számtalan apró tette a történelem fordulópontjaihoz. Szemléletét a Zinn Education Project viszi tovább.

Az Engedetlenség és demokrácia Zinn első magyarul megjelenő könyve.

 

PIRÓTH ATTILA fizikusként és szakfordítóként végzett az ELTE-n, majd Einstein cikkeinek fordítása nyomán a kutatói helyett a szabadúszó fordítói pályát választotta. A Bordeaux melletti Bègles-ben 2013-ban nyitotta meg feleségével a Théâtre le Levain (Kovász Színház) nevű kamaraszínházat, amely fontosabb feladatának tartja a közérdekű kérdések tárgyalásába való bekapcsolódást, mint a szórakoztatást, a kikapcsolódást.

Piróth Attila korábban, 2018-ban Noam Chomsky Rekviem az amerikai álomért című könyvét fordította le a kiadó számára.

 

KÖNYVBEMUTATÓ

A kötetet 2019. június 20-án mutattuk be az AURÓRÁBAN.

Résztvevők:
DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA, a Mérce főszerkesztő-helyettese,
MISETICS BÁLINT, a könyv szerkesztője,
PIRÓTH ATTILA, a könyv fordítója

 

HANGFELVÉTEL

A kötetről annak fordítójával, Piróth Attilával és szerkesztőjével, Misetics Bálinttal 2019. június 20-án Kelen Károly és Rab László beszélgetett a Klubrádió Folyt. köv. – Volt egyszer egy Népszabadság című műsorában.

 

AJÁNLÓ

Howard Zinn „A mi problémánk a polgári engedelmesség” c. (1970) írásának részletét felolvassa: Matt Damon
(Chicago, 2012. január 31.)

 

Érdekelhetnek még…