Forradalomról tabuk nélkül –1956

3200 Ft

Elfogyott

ISBN: 963 9350 99 0 Kategóriák: ,
Szerző:

Megjelenés: 2006

Oldalszám: 296

Leírás

A magyar forradalom győzelmét, tragédiáját és következményeit a Liliom utca és Üllői út sarkán, a Kilián laktanyától és a Corvin köztől kőhajításnyira mint szemtanú éltem át.

Noha Magyarországot 1957. január 13-án elhagytam, külföldi tudósítóként és az Osztrák Televízió főszerkesztőjeként „kívülről és belülről” ötven éven át foglalkoztam az 56-os dráma nagy témáival, így röviden emlékirataimban (Határátlépés) és a Magyarország történelméről írott könyvemben (Magyarok – kudarcok győztesei) is.

Erős személyes kötődésem és a rendszerváltás óta megjelent számtalan tanulmány, új dokumentum alapján elhatároztam, hogy magam is megírom a külföldi és magyar olvasóknak e világtörténelmi jelentőségű esemény gyakran zűrzavaros menetét, a sok vitát kiváltó személyiségeket, a hősöket és az árulókat, szerepük változásait a felejtés és az emlékezés dialektikájában.

„A sebeknek idő kell, és nem gyógyulnak azzal, hogy zászlókat tűzünk beléjük”, írta Rainer Maria Rilke. A forradalom és a szabadságharc diadala döntő részben a felkelők érdeme, de a pártellenzéki értelmiségiek és a mártírhalált szenvedett Nagy Imre s harcostársai nélkül nem lett volna forradalom. Megpróbáltam ezt a roppant izgalmas történetet a maga ellentmondásaival felidézni, s politikai és erkölcsi jelentőségét valósághűen, minden politikai előítélet vagy személyi érdek nélkül, a mártírok és az áldozatok iránti mély tisztelettel megírni.

 

PAUL LENDVAI Budapesten született, 1957 óta Bécsben él. A nemzetközi tekintélyű újságíró tucatnyi könyvet írt, amelyek egy része németül, angolul, franciául, magyarul, csehül, szlovákul és románul is megjelent. Határátlépés című memoárja és Magyarok – kudarcok győztesei című műve több kiadásban is nagy sikert aratott. Paul Lendvai huszonkét éven át a Financial Times bécsi tudósítója volt, jelenleg pedig az Europäische Rundschau című folyóirat főszerkesztője és társkiadója, valamint az ORF Európa-stúdió című műsorának vezetője.

 

Sajtóvisszhang:

Új Könyvpiac, 2006. október

Élet és irodalom, L. évf. 40. szám, 2006. október 6.

Élet és irodalom, L. évf. 42. szám, 2006. október 20.

Népszabadság, 2006. október 16.

Magyar Narancs XVIII. évf. 40. szám, 2006. október 5.

Könyvhét, 2006. október