Akció!

Három színdarab

Howard Zinn politikai színháza: Emma; Marx visszatér; Vénusz lánya

2880 Ft

4 készleten

Megjelenés: 2022

Oldalszám: 200

Leírás

Fordította Piróth Attila.

A Théâtre le Levain kiadása.

Mi visz arra egy történészt – akinek írásai a háborúra, az igazságtalanságra, az elnyomás megannyi formájára összpontosítanak –, hogy színdarabot írjon? Aki nem kívülálló, semleges tudósként szemléli a történelmet, hanem háborúellenes aktivistaként formálja is, és tanárként diákjait is erre biztatja? Aki mélységesen tekintélyellenes, ezért a polgári engedetlenséget tekinti a demokrácia esszenciájának, és az anarchizmust vallja saját politikai filozófiájának?

Howard Zinnt, a néptörténészt az a meggyőződése vezette, hogy

a művészet a valóság nagy képzelőerejű átdolgozásával túlléphet a hagyományos bölcsességeken, túlléphet az ortodoxián, túlléphet az intézményrendszer kinyilatkoztatásain, kibújhat a kultúránk által továbbadott elképzelések alól, és megkérdőjelezheti a rassz, osztály, vallás, nemzet jelentette határokat. 

Zinn Emma című darabja az anarchista-feminista Emma Goldman életét mutatja be.

Milliónyi kisbabát fogok a világra segíteni. És ahogy kibújnak anyjuk méhéből, azt suttogom majd a picike fülükbe: „Lázadjatok! Fogjatok össze! Változtassátok meg a világot!” És egy emberöltő múlva…  

A Marx visszatérben a közgazdaságtan mindmáig meghatározó alakja a mai New Yorkba csöppen, és ott folytatja kapitalizmuskritikáját.

Beszéljünk inkább arról, hogyan fordítsuk a föld elképesztő gazdagságát az emberek javára! Adjuk meg az embereknek, amire szükségük van: élelmet, orvosságot, tiszta levegőt, tiszta vizet, fákat és füvet, kellemes otthonokat, pár órányi munkát, sok órányi kikapcsolódást. Ne kérdezzék, hogy ki érdemli meg ezt. Minden ember megérdemli!  

A Vénusz lánya középpontjában az atomfegyverek fejlesztésén dolgozó természettudósok felelőssége és az államtitkok közérdekű kiszivárogtatása áll.

Az első világháború után Einstein elborzadva látta, hogy a nemzetek összegyűlnek Genfben, hogy bizonyos fegyvereket törvényen kívül helyezzenek. Azt mondta: a háborút nem lehet humánussá tenni, csak eltörölni. A hadviselés története őt igazolta. 

A három színdarab magyar fordítását Zinn születésének századik évfordulója alkalmából adjuk közre. Megjelentetésük időszerű, hiszen a demokrácia nem látványsport, és megóvásához szükségünk van a politikai színházra.

 

A SZERZŐRŐL

HOWARD ZINN (1922–2010) törté­nész, író, polgárjogi aktivista, a viet­námi háború elleni tiltakozások meg­határozó alakja. Több mint húsz könyv szerzője, akinek A People’s History of the United States (Az Egyesült Államok története alulnézetben) című nagy hatású műve új irányt mutatott a történelemoktatásnak, és Noam Chomsky szerint „egy egész nemzedék lelkiismeretét megváltoztatta”. Zinnt mindenekelőtt az érde­kelte, hogyan vezet el az ismeretlen emberek számtalan apró tette a törté­nelem fordulópontjaihoz. Szemléletét a Zinn Education Project viszi tovább.

 

A KIADÓRÓL

A Théâtre le Levain (Kovász Színház) a Bordeaux melletti Bègles-ben 2013 óta működő független színház, amely fontosabb feladatának tartja a mindannyiunkat érintő kérdések tárgyalásába történő bekapcsolódást, mint a szórakoztatást, a kikapcsolódást. A színház gondozásában magyarul megjelent művek:

Howard Zinn: Engedetlenség és demokrácia (2019), a Napvilág Kiadóval közösen

Jean Ziegler: Leszbosz, Európa szégyene (2021), a Le Monde Diplomatique magyar kiadásával közösen

Jason Stanley: Így működik a fasizmus – a „mi” kontra „ők” politikája (2021)

Naomi Klein: Hogyan változtassunk meg mindent – Útmutató fiatal állampolgároknak a bolygó és egymás védelméhez (2022), a Napvilág Kiadóval közösen

Howard Zinn: Három színdarab (2022)

Howard Zinn: Az amerikai birodalom története alulnézetben (2022)

Érdekelhetnek még…