Akció!

Így működik a fasizmus

A „mi" kontra „ők" politikája

2400 Ft

10 készleten

ISBN: 9789632870793 Kategóriák: ,

Megjelenés: 2021

Oldalszám: 204

Leírás

Kiadta a Théâtre le Levain.

Fordította Piróth Attila.

 

„A fasiszta vezetők állandó kultúrharcot folytatnak” – A fordító interjúja Jason Stanley-vel a Mércén.

Mindennapi fasizmus – a fasizmus mindennapjai. Antal Attila recenziója a Le Monde Diplomatique magyar kiadásán

 

„Megteremtettük saját mítoszunkat. A mítosz: hit, szenvedély. Nem szükséges, hogy a mítosz valóság legyen… A mi mítoszunk a nemzet, a mi mítoszunk a nemzet nagysága! És ennek a mítosznak, ennek a nagyságnak – amelyet teljes valósággá akarunk alakítani – mindent alárendelünk.”
(Benito Mussolini 1922-ben a nápolyi Fasiszta Kongresszuson)

Könyvében Jason Stanley a „fasiszta” szót az olyan etnikai, vallási, kulturális ultranacionalizmus címkéjeként használja, amelyben a nemzetet az annak nevében megszólaló tekintélyelvű vezető a saját személyében képviseli.

„Ezt a könyvet figyelmeztetésként írtam a fasiszta politikáról, mindenekelőtt annak a retorikának a veszélyéről, amely a közbeszédbe beszivárogva, félelmet és haragot szítva igyekszik etnikai és vallási megosztottságot gerjeszteni.” Kiemeli: a fasizmus elleni harc nem egyetlen döntő ütközet, sokkal inkább örökre szóló demokratikus elköteleződés.

Stanley nagyívű elemzése a rabszolgatartó Egyesült Államoktól és az európai gyarmatbirodalmaktól a fasiszta Olaszországon és a náci Németországon át a délszláv háborúkon és a ruandai népirtáson keresztül a napjainkban egyre inkább előretörő szélsőjobboldali nacionalista rezsimekig vizsgálja a fasiszta retorika szolgálatába állított eszközöket –a valóság felszámolását, az áldozati tudat felszítását, a törvény és rend politikáját, a szexuális szorongás kiélezését. Bemutatja, hogyan erősíti egymást kölcsönösen a teljhatalmú vezető alá rendelt társadalmi berendezkedés, a hierarchikus vállalati szerkezet és a patriarchális családmodell.

 

Jason Stanley a filozófia Jacob Urowsky professzora a Yale Egyetemen. A nyelvtudományra és a kognitív tudományokra is építő munkája Noam Chomsky szerint új lendületet adott a politikai filozófiának.

Stanley társadalmi kérdésekkel foglalkozó írásai rendszeresen jelennek meg a The New York Times, a The Washington Post, a Boston Review és a The Chronicle of Higher Education hasábjain.

Öt könyv szerzője, amelyek közül a Knowledge and Practical Interests 2007-ben elnyerte az Amerikai Filozófiai Egyesület könyvdíját, a How Propaganda Works pedig 2016-ban az Amerikai Kiadók Egyesületének PROSE-díját filozófia kategóriában. Így működik a fasizmus – a „mi” kontra „ők” politikája című könyvét a most megjelenő magyar kiadással együtt eddig tizennégy nyelvre fordították le.

https://jason-stanley.com/

https://twitter.com/jasonintrator

 

A Théâtre le Levain (Kovász Színház) a Bordeaux melletti Bègles-ben 2013 óta működő független színház, amely fontosabb feladatának tartja a mindannyiunkat érintő kérdések tárgyalásába történő bekapcsolódást, mint a szórakoztatást, a kikapcsolódást.

https://www.facebook.com/theatre.le.levain

 

VISSZHANG

A bizalom megszüntetése a félelmen át: mi a fasizmus módszere? – Járvás Péter recenziója az Azonnalin (2022. 03. 19.)

Érdekelhetnek még…