Akció!

Kell még valamit mondanom

Lendvai Ildikó közügyei

3430 Ft

Megjelenés: 2023

Oldalszám: 320

Leírás

Könyvbemutató: 2023. december 6., 17.00, Magvető Café

Lendvai Ildikóval és Lakner Zoltánnal Benyó Rita beszélget

Facebook-esemény itt

 

FÜLSZÖVEG

Ha egy politikusi visszaemlékezés történeti forrás, akkor ez a könyv a jelenkor, a félig vagy tán félig sem magunk mögött hagyott múlt egy története. Magyarország egy története. Sok története van Magyarországnak, de közülük biztosan ez az egyik.

Ez a könyv továbbá politikuséletrajz, egyben elbeszélt politikatörténet, mégis: a benne felmerülő élethelyzetek tapasztalatai alkalmazhatók a politikán kívül is. Akár úgy is lehet tehát olvasni, mint egy vezető pozíciókat betöltő nő pályarajzát, aki történetesen a politikában vállalt szerepet.

Lakner Zoltán készített életútinterjút Lendvai Ildikóval; a beszélgetést magyarázó és elemző betétek egészítik ki, így jön létre a „hibrid életrajz” műfaja.

 

„Mégiscsak meg kellene próbálni”

„Számomra a baloldaliság a társadalmi különbségeken való felháborodást jelenti, és azt a szándékot, hogy ezeken változtatni kell. (…) Tudom, hogy őrülten hangzik, de ha újrakezdeném, most, az országnak ebben az állapotában is politikusnak állnék, mert mégiscsak meg kellene próbálni.”

„Mi vagy te, világfelelős?”

„Minden egyes évvel elmélyülnek a társadalmi egyenlőtlenségek és a felkorbácsolt félelmek. Aki nem ezeket a folyamatokat akarja megállítani, az maga is felelős értük.”

„Benne lenni a történetben”

„A politikusi szerepet illetően az motivált, hogy benne lehessek a történetben. Miután azonban nem akartam semminek sem a vezére lenni és a miniszteri stallum sem vonzott, 2002-ben a frakcióvezetés kínálta a legjobb lehetőséget, hogy miként lehetek benne ebben a számomra fontos történetben.” 

 

Sajtóanyag letöltése itt

 

A SZERZŐRŐL

Lakner Zoltán, politológus, szociálpolitikus, egyetemi oktató, a Jelen hetilap egyik alapítója és főszerkesztője. A Napvilág Kiadónál eddig két könyve jelent meg: 2011-ben az MSZP történetéről szóló Utak és útvesztők, 2013-ban pedig az egyik szerkesztője volt Az igazságos kormányzás felé című tanulmánykötetnek. 2014-ben a baloldal lehetséges útkereséséről szóló könyvvel, a Négy fordulattal jelentkezett, 2019-ben több szerzőtársával Bajnai Gordon kormányzásáról írt könyvet, Frontsebészet címmel. 

 

Érdekelhetnek még…