Kérdések és válaszok a rendszerváltásról (e-könyv)

3000 Ft

ISBN: 978-963-338-488-6 Kategóriák: , , ,

Megjelenés: 2023

Oldalszám:

Leírás

Hányféle ellenzéke volt a Kádár-rendszernek, és milyen volt a viszonyuk egymáshoz? Hogyan vált a rendszerváltás szimbolikus aktusává Nagy Imre és mártírtársai temetése? Kik és mit búcsúztattak Kádár János temetésén? Milyen hatása volt a nemzet kérdés nyílt felvetésének a társadalomban? Mi volt a spontán privatizáció, és kik voltak a haszonélvezői? Miért nem született azonnal átvilágítási törvény, avagy hová lettek a besúgók? Miért lett háromszögletű a Nemzeti Kerekasztal, és hány szintje volt a tárgyalásoknak? Hogyan kerül sor a köztársaság kikiáltására? Mivel nyerte meg a Magyar Demokrata Fórum az első szabad választásokat? Melyek voltak a sarkalatos törvények? Miről beszélgetett Taki bácsi és Vágási Feri a Szomszédokban?

A kötet Magyarország legújabb kori történetének egyik eseményekben és fordulatokban igen gazdag eseménysorát, az 1987–1990 között lezajlott rendszerváltást igyekszik immár 30 éves távlatból vizsgálni, választ adni a mind a napig sokakban felmerülő kérdésekre és kétségekre. A hatalom és ellenzéke, a pártalakulások, a tárgyalásos átmenet, a gazdasági és égető társadalmi problémák köré csoportosított kérdések közül nem hiányoznak a nemzetközi viszonylatok, valamint az egyre sürgetőbb nemzeti-nemzetiségi kérdésekre adott válaszok a korszak avatott szakértőinek interpretálásában.

A sorozat további köteteit itt találja.

KÖNYVBEMUTATÓ

A bemutatóra a Politikatörténeti Intézet rendszerváltásról szóló évadának keretében került sor az Intézetben 2019. június 6-án (csütörtökön) 16 órakor. RAINER M. JÁNOS laudációját követően RENDSZERVÁLTÁS ÉS KULTÚRA címmel kerekasztal-beszélgetés következett, amely az alábbi kérdéseket járta körül:

Milyen állapotban érte a rendszerváltás a magyar kultúrát? „Kapott-e” új jövőképet a kulturális-művészeti élet Magyarországon a rendszerváltás idején? Felszabadítóan hatottak-e a cenzurális megkötések, tabuk eloszlása? Milyen hatással volt a kultúrára a korábbi „védettség” megszűnése, a piaci viszonyok betörése a kultúrába? Hogyan jelentek meg az addig lefojtott ellentétek a művészi-kulturális közegben? A beszélgetés TÖRÖK ANDRÁS művelődéstörténész, VÁGVÖLGYI B. ANDRÁS író, rendező és WESSELY ANNA szociológus-művészettörténész részvételével, valamint TAKÁCS RÓBERT történész, a kötet egyik szerzője moderálásával zajlott.

SAJTÓVISSZHANG

Fragmentált ismeretterjesztés (Laczó Ferenc, ÉS, LXIII. évfolyam, 24. szám, 2019. június 14.)

Nagy Imre újratemetése, a történelem vége és Taki bácsi fricskái (Mérce, 2019. június 16.)

Ezt az öt könyvet vidd magaddal, ha strandra indulsz a nyáron! (Pintér Bence, Azonnali.hu, 2019. június 29.)

A kötetben felvetett kérdésekről a Klubrádió Szabad a pálya című műsorában Takács Róbert beszélgetett Antal Attilával és Ripp Zoltánnal 2019. június 14-én. A felvétel ide kattintva visszahallgatható.

 

 

 

A kötet digitális kiadása a Petőfi Kulturális Ügynökség TÁM/00102/2022 számú támogatásával készült.

Érdekelhetnek még…