Keynes és Hayek

Az összecsapás, amely meghatározta a modern közgazdaságtant – A nagy válságtól a nagy recesszióig

3900 Ft

Elfogyott

ISBN: 978-963-338-356-8 Kategóriák: ,

Megjelenés: 2014

Oldalszám: 306

Leírás

John Maynard Keynes a jóléti állam atyja, Friederich August Hayek a szabad piac prófétája és a klasszikus liberális közgazdaságtan védelmezője. Kinek volt igaza, Keynes-nek vagy Hayeknak? Ez a könyv nem tesz kísérlet arra, hogy megválaszolja ezt a közgazdászokat és politikusokat nyolcvan éve megosztó kérdést, de a két férfi életútját és munkásságát bemutatva megismertet bennünket ezzel az alapvető vitával, amely mind a mai napig elválasztják a liberális és konzervatív nézeteket.

Keynes és Hayek egyetértett a Versailles-i Békeszerződés hiányosságainak megítélésében; mindketten bár különböző módon, de előre látták a nemzeti szocialista zsarnokság eljövetelét és megjósolták Hitler hatalomra jutását. Az 1930-as évek nagyobbik részében a közgazdaságtan jövőjéről vitatkoztak. Nem sok idő elteltével nézeteltéréseik kiterjedtek az állam szerepére is, illetve arra, hogy milyen veszéllyel jár az egyéni szabadságjogokra, ha az állam beavatkozik a piaci folyamatokba. A vita, amely heves volt és személyeskedéstől sem mentes, lassanként vallásháborúra kezdett hasonlítani. Amikor az 1929-es tőzsdei összeomlás következtében beköszöntött a Nagy Gazdasági Világválság, a két férfi homlokegyenest eltérő gyógymódot ajánlott arra, hogyan lehetne a megrendült világgazdaság egészségét helyreállítani. Bár végül ők ketten megállapodtak abban, hogy miben nem értenek egyet, elszánt tanítványaik folytatták a kemény csatározásokat még jóval azután is, hogy a két férfi már eltávozott az élők sorából.

A kötet végigkíséri a két közgazdász-óriás életét és párhuzamos pályáját. Lefegyverzően érdekes olvasmány nem csak közgazdászoknak, de azoknak is, akiket érdekel a 20. századi történelem – a könyv kitér a 2008-ban kirobbant válságra és az azóta történekre is.

A kötet Felcsuti Péter értő tolmácsolásában kerül a magyar olvasókhoz.

 

Felcsuti Péter bankszakember, pályafutása első szakaszában a jegybank devizaterületén dolgozott, a rendszerváltást követően egészen 2010 végéig az osztrák tulajdonú Raiffeisen Bank vezérigazgatója. Ebben a minőségében hosszú időn keresztül a Bankszövetség elnökségének tagja, alelnöke, illetve 2008–2009-ben elnöke. Visszavonulását követően szakmai könyvek fordításával, tanítással és roma felzárkóztatási programok szervezésével foglalkozik.

 

Nicholas Wapshott újságíró, író, többek között a Ronald Reagan and Margaret Thatcher: A Political Marriage című kötet szerzője. Korábban a The Times szombati száma és a New York Sun felelős szerkesztője. New Yorkban él.

 

„Kétlem, hogy bárki – akár Keynes, akár Hayek híve, akár el nem kötelezett – úgy el tudja olvasni Wapshott könyvét, hogy nem tanul semmi újat.” (The New Yorker)

„Az egyetlen könyv, amely magyarázatot ad a napjainkban az utcán dúló vitára: szabadság a gazdaságban, vagy kormányzati beavatkozás?” (Newsweek)

„Lebilincselő.” (The Huffington Post)

„Gyakorlatilag minden oldala izgalmas; és még a hivatásos közgazdászok is információkkal gazdagodnak.” (National Review)

 

SAJTÓVISSZHANG

Keynes és Hayek (hocinesze.blog.hu, 2014. március 15.)

Ha Keynes és Hayek látná (Kocsi Ilona, Világgazdaság, 2014. március 7.)

Veszélyes a liberalizmus (Népszava, 2014. március 6.)

 

Érdekelhetnek még…