Ki volt Rákosi Mátyás?

ISBN: 978-963-338-453-4 Kategóriák: , ,
Szerző:

Megjelenés:

Oldalszám:

Leírás

Kevés olyan történelmi személyiség van, akinek emberi tulajdonságait, viselkedését, jellemét annyian fürkészték, mint Rákosi Mátyás. Van, aki előnytelen testi jellegzetességei, alacsony termete, köpcös alakja, rövid nyaka miatt véli úgy, hogy végül zsarnok vált belőle, van, aki gyermekkori indíttatásához, szüleihez fűződő viszonyában, az apjától való elszakadásban, és ebből következő rejtett nőiességében találja a korán kibontakozó makacs, erőszakos természetének forrását. Mások jellembeli fogyatékosságát hangoztatják: rejtőzködő, sunyi, szerepjátszó, egyben gyanakvó vonásait erősítik autoriter karakterré benne. A szociálpszichológiai jellegű megközelítések zsidó származásából adódó kisebbségi komplexusa, illetve nyughatatlan, frusztrált természete és a kommunista messianizmusa találkozásában vélik felfedezni a megszállottságnak ezt a szélsőséges válfaját. Külön vizsgálják a 15 év börtön jellemtorzító szerepét, a 1940-es évek Szovjetuniójának és a világháborúnak gyilkos, a hatalomra törő és jutó ember deformáló hatását. Van, aki egyenesen démoninak nevezi Rákosi Mátyás alakját a magyar történelemben.

A Napvilág Kiadó politikus életrajzokat bemutató sorozatába illeszkedő könyv megmutatja azt, hogy rendre más-más embert láthatunk, attól függően, hogy a XX. század mely évtizedében és milyen helyzetben pillantjuk meg szereplőnket, a természete is változik, de a helyzet, amelyben találja magát, tulajdonságának összetevőit is más-más összefüggésben rendezi össze, mígnem a csúcsponton a háborús hisztéria, a beteges gyanakvás és belső rettegés ravaszkodó, alázatos zsarnokává nem torzítja. Így válik a század első fele néhány esztendejét kitöltő kegyetlen hazai uralkodójává. Majd lesz belőle megint csak 15 éven át egy jelentéktelen, elégedetlenkedő és kellemetlenkedő száműzött.

 

Feitl István (1955)
A Politikatörténeti Intézett nyugalmazott főigazgató-helyettese. Kutatási területe az 1945 utáni magyar történelem. 1993-ban A száműzött Rákosi könyvben elsőként tette közzé Rákosi Mátyás és Kádár János 1956 utáni konfliktustörténetét. Részt vett Rákosi Mátyás visszaemlékezéseinek és az 1962-es meghallgatási jegyzőkönyveinek sajtó alá rendezésében. Legutóbbi könyvei: 2016-ban Talányos játszmák. Magyarország a KGST erőterében 1949–1974; A száműzött Rákosi, 2019-ben Az államszocialista korszak álparlamentje (1949–1990).

 

A kötet bolti ára 3200 Ft lesz.

 

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Ki volt Rákosi Mátyás?” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük