Akció!

Kivételes állapotban

A modern politikai rendszerek biopolitikája

1000 Ft

69 készleten

ISBN: 978-963-338-440-4 Kategóriák: , ,
Szerző:

Megjelenés: 2019

Oldalszám: 172

Leírás

Joggal számíthattunk-e arra, hogy a Harmadik Birodalom, a holokauszt és a Gulág mindent és mindenkit megrengető szörnyűségei után elérkezünk oda, hogy napjainkra ismét a jogrendről leváló büntetés-végrehajtási intézmények jönnek létre? Sejthettük-e, hogy mára a munka világát meghatározó szabályok nem a munkások érdekeit védik, hanem a végletekig kizsákmányolnak? Készülhettünk-e arra, hogy a határainkra érkező menekülteket és bevándorlókat nem tekintjük embernek? Gondolhattuk-e, hogy mindezzel párhuzamosan 2019-re egy másik típusú kivételes állapot, a klímaválsághelyzet bevezetéséért viszont egyenesen tüntetések szerveződnek szerte a világon?

Beléptünk a kivételes állapot korszakába. A jogállam felfüggesztése korántsem pusztán autoriter populista rendszerekben fordulhat elő, a biopolitika és azon belül a kivételes állapot politikája nem a demokrácia/totalitarizmus mentén alakul, hanem a hatalom sajátossága – elsősorban a modern hatalomé. A közeljövőben ezért korántsem hagyhatjuk magunk mögött a kivételes állapotról és legkülönfélébb megnyilvánulásairól szóló diskurzust, hiszen nincs hová visszatérni a kivételes állapotok felfüggesztésével: a „régi világ” – amelyet nevezhetünk liberális demokráciának, jóléti kapitalizmusnak, posztvilágháborús világrendnek – véget ért; a klíma- és ökológiai válság kellős közepén sokkal inkább azzal kellene foglalkozni, hogy újraértékeljük viszonyunkat a kivételes állapothoz.

 

A szerzőről

Antal Attila (1985) jogász, közpolitikai szakértő. 2010 óta az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Politikatudományi Intézetének oktatója. 2016-tól a Politikatörténeti Intézet Társadalomelméleti Műhelyének koordinátora. 2017-ben szerezte meg PhD fokozatát politikatudományból. Kutatási területei: zöld politikai gondolkodás, ökopolitika, ökoszocializmus, populizmus. Nős, három gyermek édesapja.

Saját honlap
Saját oldal az academia.edu kutatói portálon
Közleményjegyzék: Magyar Tudományos Művek Tára

 

További, kiadónknál megjelent művei

Antal Attila, Botos János, Feitl István, Ripp Zoltán, Takács Róbert
Kérdések és válaszok a rendszerváltásról

Antal Attila, Földes György, Kiss Viktor (szerk.)
Marx… Interpretációk, irányzatok, iskolák

Antal Attila
A populista demokrácia természete

Antal Attila, Földes György (szerk.)
Holtpont. Társadalomkritikai tanulmányok Magyarország elmúlt 25 évéről

 

SAJTÓVISSZHANG

„Sok-sok Noé bárkáját építenek” – interjú a Marosvásárhelyi Rádióban (2021. május 10.)

A kivételes állapot bizonytalansága – Antal Attila könyvbemutatója a Gólyában (ELTE Online, Csicsics Anna, 2019. szeptember 20.)

 

KÖNYVBEMUTATÓ

A kötetet 2019. szeptember 12-én mutattuk be az Új Gólyában, ahol a szerző MINKÓ MIHÁLLYAL, az Extinction Rebellion Magyarország aktivistájával és TAKÁCS ÁDÁMMAL, az ELTE BTK Atelier Interdiszciplináris Történeti Tanszék egyetemi adjunktusával beszélgetett.

A beszélgetés főbb témái: Mit jelent a biopolitika? Miért szükséges korunk politikájának megértéséhez? Hogyan elemezhető a modern állam, a szélsőségesség biopolitikai keretrendszerrel? Hogyan kapcsolódik a menekültválság, a rasszizmus, a klímaválság a biopolitikához? Mit jelent a kivételes állapot a klímaválság korában? Megoldás lehet-e a kivételes állapot az ökológiai- és klímakatasztrófára?