Akció!

Radikális bizonytalanság

Döntéshozatal a számokon túl

3990 Ft

ISBN: 9789633385234 Kategóriák: ,

Megjelenés: 2022

Oldalszám: 392

Leírás

Első nekifutásra a könyv címe kicsit ijesztőnek tűnhet az olvasó számára; nem vitás, hogy a két egészen elsőosztályú közgazdász – Mervyn King egyebek mellett a Bank of England kormányzója volt, John Kay ugyancsak egyebek mellett a Financial Times kolumnistája – a közgazdaságtan egyik fontos vitájával (több is van), a kockázat és a bizonytalanság szerepével, a kettő közötti lényeges különbségtétellel foglalkozik. Egyszerűbben fogalmazva, hogyan döntenek a gazdaság szereplői, amikor a döntés körülményei bizonytalanok, azaz szinte mindig.

Ha a könyv csupán erről szólna, biztosan nem vállalkoztam volna a lefordítására és kiváltképp nem merném jó szívvel ajánlani az olvasónak. Szerencsére messze nem erről van szó. Bár a kérdés valóban fontos és a szerzőpáros határozottan – mondhatnám radikálisan – szembeszáll nem is egy, jelenleg uralkodó felfogással, de az olvasó (és a fordító) nagy megkönnyebbülésére könnyedén túllép a közgazdaságtanon; kultúrtörténeti utazásra invitál, amelyben épp úgy megismerkedhetünk Blaise Pascalnak, a nagyszerű 17. századi francia matematikusnak, a valószínűségszámítás atyjának a megoldásával, amelyet egy félbeszakadt kockajáték értékelésére ajánlott (hogyan kell a díjat helyesen felosztani a játékosok között), mint Barack Obama amerikai elnök dilemmájával, amikor döntenie kellett, hogy az amerikai különleges egységek megtámadjanak-e egy pakisztáni területen lévő házat, amelyben a feltételezések szerint (de nem biztosan) Oszáma bin Láden rejtőzött.

Miért voltak képesek a NASA tudósai pontosan kiszámítani a Voyager űrhajó útját, amely több millió kilométer megtétele után és több év elteltével ráállt a Merkúr bolygó körül pályájára, ezzel szemben miért nem volt képes a közgazdaságtan előre jelezni a 2008-as pénzügyi válságot? Ettől még az utóbbi természetesen a szerzők szerint is joggal tekinti magát tudománynak, de van helye a szerénységnek. Egyszerre találkozhatunk mulatságos példákkal – a hosszú éveken át futó, Kössünk üzletet kvízjáték logikájával – és szomorúakkal, amikor egy brit bíróság a statisztikai valószínűség szabályait súlyosan félreértő szakértő véleményére alapozva ártatlanul elítélt egy anyát, aki két csecsemő gyermekét vesztette el egymás után. Mély gondolatokkal ismerkedhetünk meg könnyed és színes tálalásban – szórakozva tanulhatunk. /Felcsuti Péter/

John Kay közgazdász és az Oxfordi Egyetem St. John’s College munkatársa, Mervyn King a Bank of England volt igazgatója a New York-i Egyetemen és a London School of Economicson tanít.

Fordította: Felcsuti Péter

KÖNYVBEMUTATÓ

A kötetet bemutatták:
Chikán Attila, Professor Emeritus DSc, Budapesti Corvinus Egyetem;
Szántó Richárd Dékán, Alapképzésekért felelős Programigazgatóság, Budapesti Corvinus Egyetem;
Felcsuti Péter közgazdász, a kötet fordítója.
A beszélgetést vezette Szemők Ildikó lektor, terminológus, a kötet szerkesztője.

VISSZHANG

Nem tudottan nem tudott. Pető Iván recenziója a Mozgó Világban (2023/6., 107. o.)

Egy tanulságokkal teli mai könyv a gondolkodó emberek számára (Török Katalin beszámolója a könyvbemutatóról, 2023. március 22.)

Érdekelhetnek még…