Rendszerváltás és társadalomkritika

Tanulmányok a kelet-európai átalakulás történetéből

1750 Ft

Elfogyott

ISBN: 963908204x Kategória:
Szerkesztő:

Megjelenés: 1998

Oldalszám: 316

Leírás

A kelet-európai fordulat nemcsak az államszocialista rendszert és a hagyományos baloldalt söpörte el, hanem visszavette és periferizálta a baloldali társadalomkritikai gondolkodást is.

Ebben a kötetben e kritikai szellemiség ismert és kevésbé ismert, ám e témakörben jelentős munkásságot kifejtő hazai és külföldi képviselői egyrészt a kelet-európai rendszerváltás történeti kifejlődésének alapvető összefüggéseit és problémáit vizsgálják, a régió fejlődésvonalait a világrendszer keretei közé illesztve, másrészt a tanulmányok egy része új témaköröket, módszertani, elméleti és politikai problémákat körvonalaz, amelyek az új korszak baloldali önreflexióját és távlatait is jelzik. A kötet felveti a kérdést: maradt-e valami napjainkra a kapitalista és államszocialista modernitás, a polgári gondolkodás mintegy másfél évszázados gyakorlati és elméleti bírálatából? Mi is az az új rendszer, amely régiónkban történelmileg létrejött?
A szerzők a konkrét, szaktudományosan alátámasztott elemző válaszokat részesítik előnyben, és úgy vélik, bármi történjék is, a történelmi valóság, a társadalmi konfliktusok feltárása nem lehet hiábavaló.

 

SAJTÓVISSZHANG

Szakítás a rendszer-apológiával, avagy néhány megjegyzés egy tanulmánykötet kapcsán

Rendszerváltás és társadalomkritika. Krausz Tamás szerkesztő egy új kötetről (Népszabadság, 1998. július 27.)