Személyes források és a történelmi tapasztalat elbeszélése (e-könyv)

Egyének és közösségeik Magyarországon, 1848–1948

3000 Ft

ISBN: 978-963-338-528-9 Kategóriák: , , ,
Szerző:

Megjelenés: 2023

Oldalszám:

Leírás

A könyvbemutató felvétele itt (ELTE-n, 2023. november 6.)

 

A kötet papírkiadása itt rendelhető

Hogyan olvassunk naplót, önéletrajzot és más típusú személyes történeti forrást? Ez a fő kérdése ennek a kötetnek, amelynek kettős célja van. Egyrészt konkrét szövegek alapján általános szempontokat, útmutatót kínál a személyes történeti források értelmezéséhez. Másrészt néhány esettanulmány során igen részletesen bemutatja e szempontok használhatóságát, miközben adott szöveg filológiai vizsgálatát is elvégzi. Ami a vizsgálati kérdéseket illeti, a következőkre kell gondolni: Miként lehet a szerző saját korában keletkezett regényeit személyes forrásként értelmezni? Miként deríthető ki a szerző szándéka és miért hasznos követni: hogyan változott a szerzői elbeszélés például különféle naplóverziók során, levelek és regények, emlékbeszédek és önéletrajz között? Mennyiben formálták ezeket az elbeszéléseket a műfaji szabályok és a közönség normái? Találhatók-e nem-specifikus különbségek a személyes forrásokkal való foglalkozás során? Milyen módon működik a történészek (az olvasók) által használt „értelmezési keret” a naplók, önéletrajzok olvasásakor? Mennyiben határozzák meg a személyes források használatát a történetírás egyes részterületein zajló változások?

A kötetben mindezek mellett hangsúlyos a tapasztalat történetének témája, hiszen fontos kérdés: a személyes történeti forrásokból vajon megismerhető-e valakinek a múltbeli, megélt tapasztalata – és ha igen (vagy nem), miként válik történelmi tapasztalattá?

A személyes történeti forrásokról és tapasztalatról szóló kötet az 1848 és 1948 közötti Magyarország történetéről tudósító naplók, önéletrajzok, másféle visszaemlékezések, levelek és regények elemzésére épít, példái innen valók.

 

VISSZHANG

A kötet Nyári Krisztián társadalomtudományi ajánlottirodalom-listáján a Buksóban (Kolosi Tamás: Ez a nemzeti tőkés réteg nem egy versenyhelyzetben választódik ki, 24.hu, 2023. január 17.)

 

A SZERZŐRŐL

Sipos Balázs történész. Korábbi monográfiái:

Fontosabb szerkesztett kötetei:

 

 

 

A kötet digitális kiadása a Petőfi Kulturális Ügynökség TÁM/00102/2022 számú támogatásával készült.

Érdekelhetnek még…