Posted on

ELMARAD! – Gerőcs Tamás: Magyarország függő fejlődése – könyvbemutató

.
Kedves Érdeklődők!
.
A Covid-helyzet miatt sajnos azt a nagyon nehéz döntést kellett meghoznunk, hogy a könyvbemutatót tavaszra halasztjuk. Nagyon szomorúak vagyunk, de természetesen első a biztonság. Ezért a könyvbemutató – legalábbis a holnapi időpontban – ELMARAD. Megértésüket köszönjük és reméljük, hogy legkésőbb tavasszal találkozunk.
.
Üdvözlettel: a Helyzet Műhely közössége és a Napvilág Kiadó munkatársai
.

Gerőcs Tamás könyve a magyar rendszerváltás örökségét értelmezi újra. A kötet azt állítja, hogy teljesen más megvilágításba kerül Magyarország múltja és jelene, ha az elmúlt 50 év magyar gazdasági és politikai eseményeit a világtörténelmi folyamatok részeként elemezzük.
.
A kötet szerint az 1960-as évek Magyarországa egy „hídmodell” volt, ami egyszerre épült az országnak a nemzetközi munkamegosztásba való visszakapcsolódására és a kádári kompromisszum belső társadalmi egyensúlyára. Ahogy a rendszerváltást ennek a hídmodellnek a válsága határozta meg, úgy a 2010 utáni rezsim sem felszámolta, hanem újraépítette ezt a hidat.
.

A könyv válaszokat kínál azokra a kérdésekre is, hogy:

  • Hogyan érthetjük meg a kádári „jóléti államot”?
  • Mi volt rendszerváltás és a privatizáció valódi története?
  • Hogyan ágyazott meg a 2008-as világgazdasági válság a 2010 utáni rezsim nemzetközi mozgásterének?
  • Mi a mai eladósodás új geopolitikája?
.
A kötetet bemutatják:
   Böröcz József (Rutgers University) 
   Éber Márk (Helyzet Műhely; ELTE-TáTK)
   Peisz Balázs (Társadalomelméleti Kollégium)
Moderál:
   Szabó Linda (Helyzet Műhely; Periféria Központ)
.
.
Időpont: 2022. január 10., hétfő 18 óra
Helyszín: Gólya Közösségi Ház (1089 Budapest, Orczy út 46-48.)
.
.
.
GERŐCS TAMÁS 2021-ben végzett a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Politikatudományi Doktori Iskola Világgazdasági programjában; 2015 és 2020 között fiatal kutatóként dolgozott az MTA KRTK Világgazdasági Intézetében, ahol a globális értékláncokon belüli kölcsönös gazdasági függőségekkel foglalkozott. 2020 óta a New York állambeli Binghamtoni Egyetemen folytatja tanulmányait. Tamás tagja volt a Társadalomelméleti Kollégiumnak, illetve egyik alapítója a Helyzet Műhely csoportnak.
.
HELYZET MŰHELY KÖNYVEK: a Helyzet Műhely körüli szakmai munka eredményeit publikáló sorozat, melynek Gerőcs Tamás könyve az első kötete. A Helyzet Műhelyt 2011-ben alapították fiatal társadalomkutatók, hogy az aktuális magyar helyzetet baloldali kritikai szempontok bevonásával közösségben elemezzék.
.
A kötet kapható a könyvesboltokban, kedvezményesen megvásárolható a bemutatón, valamint a Napvilág Kiadó honlapján is: https://napvilagkiado.eu/termek/fuggoseg-es-felzarkozas/
.
.