Posted on

Chicago a Dimitrov téren. Neoliberalizmus és a Kádár-rendszer – könyvbemutató a Gólyában

.

Antal Attila kötetétől és az annak kapcsán felvetődő témákról a szerző Melegh Attila szociológussal beszélget 2022. február 10-én, csütörtökön 17 órától a Gólya Közösségi Házban (1089 Budapest, Orczy út 46-48.).

A facebook eseményt és a további részleteket itt találja.

 

A kötet nyomtatott formában itt, e-könyv formátumban pedig itt kapható.

 

A kötet célja kettős. Egyrészt az utóbbi évek jelentős külföldi szakirodalma alapján ismerteti a neoliberalizmus 20. századi nyugati és keleti eszme- és politikatörténetének főbb állomásait, az intézményeket, iskolákat és legjelentősebb gondolkodókat az Osztrák–Magyar-Monarchiától kezdve egészen a Chicagói Iskoláig és a nekonzervatív reneszánszig. Másrészt bemutatja, hogy a neoliberalizmus (mint gazdasági és politikai eszmék összessége) hogyan jelent meg a Kádár-rendszerben – hogyan érkezett meg Chicagóból a Dimitrov (mai Fővám) térre, ahol a Közgazdaságtudományi Egyetem áll –, hogyan kezdte meg annak átalakítását, s hogy e folyamat végül miként csúcsosodott ki az államszocialista rendszerek bukásában és hozta el a neoliberális hegemónia korszakát. A neoliberalizmus egy több mint egy évszázados történetre visszatekintő eszmerendszer, amely ugyan nyugati gyökerű, de a keleti (főként államszocialista) rendszerek nagyon komoly tapasztalatokkal járultak hozzá a neoliberalizmus kifejlődéséhez. A legjelentősebb tapasztalat pedig az állam szerepére vonatkozik, ugyanis a kötetből kiderül: a neoliberalizmus – sokak elgondolásával ellentétben – korántsem azonosítható államellenességgel. Éppen a Kádár-rendszer vizsgálata mutatja meg: az államszocialista rendszerekbe beszivárgó neoliberalizmus azokat a megoldásokat kereste keleten, hogy az erős állam segítségével miként lehet a piaci viszonyokat hatékonyan működtetni.

 

PODCAST

Kádár-rendszer: államszocializmus, államkapitalizmus, neoliberalizmus

A Kádár-rendszer ideológiai és politikai gazdaságtani jellege komoly érdeklődés tárgyát képezi a legutóbbi időben. Fábry Ádám, az argentínai Chilecito Nemzeti Egyetem oktatója régóta foglalkozik a rendszerváltás előtti szocializmus vizsgálatával, 2019-ben a Palgrave kiadónál jelent meg ezzel kapcsolatos, összefoglaló könyve The Political Economy of Hungary From State Capitalism to Authoritarian Neoliberalism címmel. Ebben a podcast-ban Antal Attila, a Társadalomelméleti Műhely koordinátora nemrég megjelent, Chicago a Dimitrov téren. Neoliberalizmus és a Kádár-rendszer című kötete apropóján a következő témákat járja körbe Fábry Ádámmal:

  • Miért fontos a neoliberalizmus politikatörténeti és politikaelméleti vizsgálata?
  • Milyen neoliberális áramlatok érhetők tetten a Kádár-rendszerben?
  • Milyen érvek szólnak a rendszerváltás előtti rendszer államszocialista és államkapitalista jellege mellett?
  • Hogyan járul hozzá a neoliberalizmus politikai gazdaságtani perspektívája a kortárs magyar helyzet megértéséhez?

 

SAJTÓVISSZHANG

Neoliberalizmus és a Kádár-rendszer (Antal Attila cikke a kötet kapcsán a PTI társoldalán a Mércén, 2021.10.26.)