A felelősség új határai

1000 Ft

Elfogyott

ISBN: 9639082414 Kategóriák: ,
Szerző:

Megjelenés: 1999

Oldalszám: 228

Leírás

„A felelősség dicséretét is kifejező lépések a XXI. század etikai előkészítéséhez tartoznak. Ami a jövőbe mutató felelősségteljes cselekvést illeti, ez elképzelhetetlen az előretekintő mérlegelés, bizonyos garanciák kiépítése, az érdekeltekkel való előzetes egyeztetés nélkül. A felelősségtől áthatott jövőépítés pluralizmust és párbeszédet kíván.A felelősséget dicsérve tehát azt az embert méltatjuk, aki számol tettei következményeivel, és képes őket a jövő távlatában anticipálni. Az autonómiáját építő személyiségről van szó, aki dilemmáival küszködve választ és dönt. Aki a „belülről vezéreltség” kötelmében komoly kockázatot vállal, sokszor a kudarc veszélyével is dacol. A felelősség jegyében eljáró ember nem ódzkodik az elkerülhetetlen konfliktusoktól, kész a mindezekkel járó stresszt elviselni.
E kötetben – a téma variációiként – a felelősség bővülő doméniumait próbálom becserkészni. Az olvasó nem traktátust vesz kezébe; a feladatot – gyakran könyvek margójára rótt – gondolatok, megélt tapasztalatok elindította meditációk közvetítésével igyekszem elvégezni.”

Gáll Ernő (Nagyvárad, 1917. április 4.) író, szociológus, szerkesztő. 1957-1989 között a Korunk főszerkesztője. Vizsgálódásainak középpontjában a nemzeti-nemzetiségi kérdés és az értelmiség szociológiai problémái állnak.

 

SAJTÓVISSZHANG

Magyar Tudomány, 1999/8. szám