A globalizáció és hatásai

Európai válaszok

3400 Ft

Elfogyott

ISBN: 978 963 9697 00 3 Kategóriák: ,

Megjelenés: 2008

Oldalszám: 377

Leírás

A világfolyamatokról való konstruktív gondolkodás régen túllépett azon a kérdésen: van-e a globalizációnak, a társadalmi-gazdasági folyamatok világméretű összefonódásának alternatívája? Milyen eszközökkel használhatjuk ki legjobban a globalizáció potenciális előnyeit, és melyekkel mérsékelhetjük a negatív tendenciák érvényre jutását?

Ma már sem a gondolkodás, sem a cselekvés nem korlátozódik a nemzeti szintre: a kormányzati struktúrák és a civil szervezetek nemzetközi, sőt globális méretekben működnek együtt azért, hogy a globális kereteket a fenntarthatóság és a kiegyensúlyozott fejlődés kritériumaihoz igazítsák.

E kötet szerkesztése és megjelenése egy újabb nemzetközi pénzügyi és növekedési válság elmélyülésének időszakára esett; e válságot sokan a Nagy Válság óta a legmélyebbnek tartják Tanulságai alapján biztosan új hulláma bontakozik majd ki a globalizáció-kutatásnak is, új témákkal, új érvekkel, új megközelítésekkel. A szerzők véleménye szerint a progresszív értelmiségnek szembe kell néznie azokkal az alapvető világgazdasági, társadalmi és nemzetközi politikai változásokkal és kihívásokkal, amelyeket a globalizáció jelent – még akkor is, ha ez konfrontációhoz vezet akár a neoliberális, akár a neokonzervatív irányzatok képviselőivel szemben.