A háborúk természetrajza a legújabb kori történelemben

1500 Ft

Elfogyott

ISBN: 9639350249 Kategóriák: ,

Megjelenés:

Oldalszám:

Leírás

A kötet sajnos már nem kapható.

 

Gabriel Kolko – a torontói York University professzora, a huszadik századi amerikai külpolitika neves kutatója – legújabb könyvében olyan kérdésekre keresi a választ, amelyek nemcsak az Amerikai Egyesült Államokat, hanem az egész világot foglalkoztatják: vajon a mögöttünk álló véres évszázad után továbbra is háborúkkal kell szembenéznünk; mit jelent az egypólusú világrendszer; mi áll az amerikai külpolitikai törekvések hátterében; meddig folytatható az “új világrend” ráerőltetése az ismert válságövezetekre és általában a világra?

Kolko válaszai keserűek, gondolatébresztőek, vitára ingerlőek és igencsak aktuálisak. Éles kritikával mutatja be az amerikai külpolitikát és logikusan elemzi azt a folyamatot, amely életre hívta a mai értelemben vett, harcias, terrorista iszlám fundamentalizmust. Arra figyelmeztet, hogy 2001. szeptember 11. tragédiája bármikor megismétlődhet, és ha USA továbbra sem változtat külpolitikáján, akkor nemcsak saját biztonságát, hanem az egész világ jövőjét is kockára teszi.

Kolko érvelését és következtetéseit nyilván sokan túlzónak tartják majd – az általa feldolgozott események és adatok azonban mindenki számára elgondolkodtatóak lehetnek.

 

Sajtóvisszhang:

Fodor Kálmán ismertetője. Múltunk, 2004/4. szám, 356-361.o.