Akció!

A nyolc fogaskerék esete

A detektívtörténetek mechanizmusai

1000 Ft

125 készleten

ISBN: 978-963-9697-99-7 Kategóriák: ,

Megjelenés:

Oldalszám:

Leírás

A kötetet 2018. március 26-án mutattuk be az Örkény Könyvesboltban Benczik Vera és Pintér Károly irodalomtörténészek közreműködésével. Az eseményről készült felvételt itt tekintheti meg.

 

A krimi és más populáris műfajok recepciójában gyökeres változások történtek az utóbbi évtizedben. Egyre többen és egyre komolyabban foglalkoznak a detektívtörténetekkel, ráadásul nem csak a fogyasztói, de a kritikusi oldalon is. Nem csak a krimikről szóló írások terén következett be változás, maga a műfaj is képes volt arra, hogy újat, mást, váratlant hozzon: világszerte népszerűvé vált például a skandináv detektívirodalom és lendületet kapott az igényes magyar krimi.

Az irodalomtörténész szerző, Miklós Ágnes Kata 2005 óta publikál a témában, Bűnös szövegek című esszékötete 2009-ben jelent meg. Most megjelenő könyvében újra rendkívül élvezetes nyomozásra invitál: szabad stílusú esszéiben a krimi kulisszái mögé vezeti be az olvasókat. Az csak álca, hogy a hölgy fecseg…, mert jó néhány titokra fény derül: hogyan ne olvassunk krimit, mitől detektív a detektív, miért és hogyan sikerült a skandináv krimiszerzőknek világhírre szert tenni, avagy hogyan alakították át a krimifogyasztási szokásokat a televíziós sorozatok. A klasszikus angol rejtvényregény aranykorától az amerikai kemény krimiken és „ki-a-tettes”-történeteken át a skandináv nordic noirig számos műfajjal ismerkedünk, írástechnikai, kiadói műhelytitkok derülnek ki, együttérzünk a krimikutatóval hányattatásai során, a szerzőkkel a siker hajszolásának fáradalmaiban, de sohasem tudjuk meg – a számos idézet ellenére sem –, hogy ki a gyilkos. Mert a szerző jól tudja, hogy „mi, olvasók, rejtélyt akarunk és szórakozást. Az író azt, hogy szórakozzunk a művén, próbáljuk megfejteni a rejtélyét, legyünk része annak a fikciós univerzumnak, amit direkt a mi kedvünkért teremtett meg.

Nos, valahogy így. És akkor most hívjunk össze a könyvtárszobába mindenkit, Georges, maga meg szóljon Lady Ezmegaznak, hogy csengessen teáért.”

 

Miklós Ágnes Kata

1975-ben született Sepsiszentgyörgyön. Még nem volt egyéves, amikor elkezdett beszélni, és azóta sem hagyta abba. A kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképzőben végzett 1995-ben, majd az ELTE magyar nyelv és irodalom szakán 2000-ben. Ott szerezte meg a doktori fokozatot is 2009-ben, disszertációját a hetvenes évek romániai magyar irodalmának nemzedékváltó vitáiból írta (A szóértés feltételei, Komp-Press Kiadó, Kolozsvár, 2010). Jelenleg a PPKE BTK kinevezett főiskolai tanára, az Óvó- és Tanítóképző Tanszéken tanít, egyúttal pedig egy nevelésszociológia PhD-n dolgozik. Kutatási témája ezúttal az óvodák és társadalmi környezetük kapcsolata.

2005-ben kezdett publikálni a krimikről, és ezt sem képes abbahagyni. Esszéi, recenziói többek között A Hétben, a Korunkban, a Helikonban jelentek meg. Első kötetét 2009-ben Bűnös szövegek – Bevezetés a detektívtörténetekbe címmel a Komp-Press Kiadó adta ki 2009-ben Kolozsváron. A nyolc fogaskerék esete megírásának idején NKA-ösztöndíjban részesült.