Akció!

A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten

Szociális riportok a 19–20. század fordulóján

1000 Ft

155 készleten

Megjelenés: 2018

Oldalszám: 169

Leírás

A 19. század második felétől a nagyvárosok szegények és proletárok lakta negyedeit írók, orvosok, különböző jótékony szervezetek tagjai és végül, de nem utolsósorban a századvégi modern sajtó emblematikus alakjai, riporterek járták be, hogy felfedezzék a metropolisz addig rejtett zugait. Nem volt ez másként a Monarchia két fővárosában, Bécsben és Budapesten sem. A társadalom térbeli szegregációja, a slumosodás más nyugat-európai és amerikai városokhoz képest kevésbé jellemezte Bécset és Budapestet; a megkésett, de annál rohamosabb ütemű urbanizáció azonban ugyanúgy kitermelte a más nagyvárosokban korábban már felbukkant társadalmi feszültségeket. E folyamattal párhuzamosan megjelent egy, a szociális problémákra érzékeny kör, amely azon túl, hogy igyekezett megismertetni a polgársággal a társadalom „másik felének” életkörülményeit, gyakran megoldási javaslatokkal, saját kidolgozott szociális programmal is jelentkezett.

A könyv célja, hogy bemutassa a Monarchia két fővárosában a századfordulótól megjelenő szociális riport jelenségét. Az elemzésben nem pusztán a sajtóban és gyakran könyv alakban is megjelent művek tartalmi elemzése kapott hangsúlyt, hanem a szerzők társadalmi háttere, valamint a riport elkészítése során alkalmazott speciális munkamódszer is.

A kötet gazdag és különleges képanyagot ad közre. A Kiscelli Múzeum Fényképtárának alig ismert darabjaitól a századelős sajtófotókon át a filmkockákig számos illusztráció segíti az olvasót, hogy a „nyomor és bűn fészkeinek” felfedezői mellé szegődhessen Bécsben és Budapesten.

 

PERÉNYI ROLAND (1976)
Történész, a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeumának főmuzeológusa, 2014-től az Újkori Várostörténeti Főosztály vezetője. 2001–2002-ben végzett az ELTE BTK-n német nyelvtanár és történelem szakon. 2003-ban elvégezte a BME német–magyar szakfordító szakát. Az ELTE BTK Társadalom- és Gazdaságtörténeti Doktori Iskoláján szerezte PhD-fokozatát 2010-ben. Kutatási területe a nagyvárosi, elsősorban budapesti szociális problémák, a bűnözés társadalomtörténete, valamint Budapest 1873–1945 közötti társadalomtörténete.
A budapesti bűnözés társadalomtörténetét a 19–20. század fordulóján bemutató disszertációja 2012-ben jelent meg a L’Harmattan Kiadónál A bűn nyomában címmel.