A politikai újságírás mint hivatás

1500 Ft

Elfogyott

ISBN: 9639350338 Kategóriák: ,

Megjelenés:

Oldalszám:

Leírás

A kötet sajnos már nem kapható.

 

A sajtóirányítás, a lapok működése, az újságírói munka, a hírlapírók élete – azaz az újságírói hivatás a 20. század első harmadának Magyarországán olyan téma, amelyről a mai napig viszonylag keveset tudunk. Visszaemlékezések, novellák, regények, valamint tanulmányok persze megjelentek a lokálokba és a lóversenyre járó, a “szennynagykereskedésből” élő bohém zsurnalisztákról vagy éppen az elnyomott és üldözött, a hatalom által megfélemlített publicistákról és szerkesztő urakról, ám ezek írói többnyire kortársaik vélt-valós elvárásainak, előítéleteinek megfelelően fogalmaztak. Ráadásul e szépirodalmi és tudományos munkák egy ponton egyeznek is: abban, hogy az újságíró és az etika nehezen összebékíthető, mert az újságíró megvásárolható.

Ez a könyv azonban mást mutat. Azt, hogy Magyarországon a századelőn az újságírói munka professzionális tevékenység lett, amelyet képzett urak és polgárok, illetve hölgyek és polgárnők űztek. Az ő hivatásuk a közönség szolgálata volt, igyekeztek maguk közül kizárni az etikai és szakmai normákat megsértőket, mert nem volt más ambíciójuk, mint az, hogy jó újságírók legyenek, akik jó lapokat készítenek.

A 20. század első harmada a politikai rendszerek változásának időszaka is: a monarchia felbomlását az októberi köztársaság, a tanácsköztársaság, az ellenforradalmi periódus követte, majd a Bethlen István által megálmodott autoriter szisztéma. E könyvben azt is nyomon követhetjük, hogy miként hatott mindez a politikai újságírásra mint hivatásra. Azt, hogy miként befolyásolta a hírlapírók munkáját és mindennapjait például a sajtószabadság felszámolása, a lapok betiltása, a pénzügyi válság, hogy milyen módon alakult a politikai kultúra és a nyilvánosság 1919 után, és mit gondoltak erről az újságírók, és hogyan próbáltak alkalmazkodni a változó viszonyokhoz.

 

Sajtóvisszhang:

Magyar Könyvszemle, 120. évf. 2004/4.szám

Klubháló, 2005. június 29.

Figyelő, 2005/3. szám, 2005. január 20.

168 óra online, 2005. szeptember 27.

Múlt-kor, 2006. március 28.