A PTI levéltárának fond- és állagjegyzéke

300 Ft

Elfogyott

ISBN: 9639082120 Kategória:

Megjelenés:

Oldalszám:

Leírás

 

A kötet kiadónkban sajnos nem kapható.

 

A Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltár jogelődje 1948-ban jött létre. 1955-ig a Magyar Dolgozók Pártja Munkásmozgalmi Intézete, 1957-től a Magyar Szocialista Munkáspárt Párttörténeti Intézete, 1989-1998 között a Magyar Szocialista Párt Politikatörténeti Intézete részlegeként, 1998 óta a Politikatörténeti Intézet Kht. keretei között működik. Fenntartója a Politikatörténeti Alapítvány.
Levéltárunk 1989 előtt elsősorban a magyar munkásmozgalom 1945 előtti legális és illegális mozgalmainak, a II. világháborút követő népi demokratikus korszak pártjainak, a baloldali ifjúsági szervezeteknek, e mozgalmakhoz és szervezetekhez kötődő személyiségeknek az iratait gyűjtötte. 1992-ig őriztük a Magyar Dolgozók Pártja és a Magyar Szocialista Munkáspárt iratait is. 1998 óta letétként kezeljük a magyarországi szakszervezeti mozgalom 1945-1989 között keletkezett, korábban a Szakszervezetek Központi Levéltárában őrzött dokumentumait.
Figyelmünk ma már nemcsak a magyar politikai baloldal, hanem a legújabb kori magyar történelem egészére is kiterjed. Igyekszünk felkutatni, összegyűjteni és megőrizni a jelenkor, különös tekintettel a rendszerváltás történetének, a magániratok körébe tartozó maradandó értékű forrásait. Nyitottak vagyunk mindazon pártok, szervezetek, egyesületek ill. magánszemélyek előtt, akik a Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltárban kívánják elhelyezni irataikat.