A Rima vonzásában

Az ózdi helyi és gyári társadalom a késő dualizmustól az államosításig

3900 Ft

Elfogyott

ISBN: 978-963-338-394-0 Kategória:
Szerző:

Megjelenés: 2016

Oldalszám: 384

Leírás

A kötetet 2016. október 11-én mutattuk be a Politikatörténeti Intézet könyvtárában VALUCH TIBOR és MAJTÉNYI GYÖRGY részvételével. A bemutatóról készült videófelvételt IDE KATTINTVA tekintheti meg.

Napjainkban, ha Ózd nevét meghallja az olvasó, felsejlik az egykor virágzó iparváros, a magyar kohászat meghatározó központja. Ebben a kötetben a szerző nem hagyományos vállalattörténet megírására vállalkozik, hanem az ózdi gyári társadalom példáján mutatja be a magyar ipari társadalom, a munkásság kialakulását, tagolódását, ismérveit, jellegzetességeit, mindennapjait az 1880-as évektől a második világháborút követő államosításig terjedő hat és fél évtizedben.

A könyv az ózdi vasgyár és a környező települések társadalmának sajátosságait és strukturális változásait elemezve olyan kérdésekre keresi a választ, vajon a vasgyár létrehozása miként változtatta meg a helyi társadalmat, s hogyan zajlott ez a folyamat. Mi alapján rétegződött a gyári társadalom (képzettség, foglalkozás, lakóhely, életmód, jövedelem, kulturális tőke, presztízs), s egyes csoportjai milyen adottságokkal rendelkeztek? Mennyire volt homogén vagy heterogén a munkásság? Volt-e az egyes rétegek között mobilitás, és mennyire segítette, illetve gátolta ezt az oktatási rendszer, az üzemi hierarchia vagy a kulturális egyesületek élete? Hogyan alakult át a környéken élők korábbi paraszti életmódja, s milyen különbségek voltak az egyes társadalmi rétegek között táplálkozásban, öltözködésben és szemléletben? Hogyan emelkedett ki Ózd a környező települések közül, hogyan lett a kisközségből város, s melyek voltak ennek közjogi lépései és a térbeli, társadalmi következményei?

Nagy Péter történész a szakirodalom, a korabeli kiadványok, a levéltári iratok és sajtócikkek alapos feldolgozása mellett egykori „rimai” munkavállalókkal és családtagjaikkal, valamint akkor élt ózdiakkal és környékbeliekkel idézte fel a múltat, akik régi családi dokumentumaikkal és fényképeikkel segítették a szerző kutatását.

 

NAGY PÉTER 1988-ban született. Történelem–levéltár szakirányú alapszakos diplomáját a Miskolci Egyetemen szerezte, majd elvégezte az Eötvös Loránd Tudományegyetem történelem mesterszakát. Doktori fokozatát 2015-ben kapta meg az egri Eszterházy Károly Főiskolán. Jelenleg posztdoktori ösztöndíjasként végzi társadalomelméleti kutatásait. 2017-ben szintén a Napvilág Kiadónál jelenik meg újabb könyve Távol a szülőföldtől. Ózd vidékiek szovjet fogságban címmel.

 

Sajtóvisszhang:

Társadalomrajz Ózdról (Szente Tünde írása, 2017. január 18.)

Könyv az ózdi társadalom történetéről (Honismeret XLV. évf. 2017/2. 111-112. o.)

Ózdi kötődésűek a közönség soraiban (Dunaferr magazin, 2017. május 17.)

Videó az ózdi könyvbemutatóról (Ózdi Városi Televízió, 2016. október 14.)

Új kiadvány (Ózd Város Honlapja, 2016. október 14.)

OMBKE-gyűlés: miben hasonlít Ózd és Sztálinváros? (Beszámoló a kötet dunaújvárosi bemutatójáról, 2017. április 20.)

Majtényi György: Kik voltak, és mit akartak? Könyv a magyar munkásosztály születéséről (Múltunk 2017/2)

 

 

Érdekelhetnek még…