A tudás világa

Manuel Castells és Martin Ince beszélgetése

2500 Ft

Elfogyott

ISBN: 963 9350 77 x Kategóriák: ,

Megjelenés: 2006

Oldalszám: 158

Leírás

Ebben a kötetben Castells bepillantást ad és értelmezi munkásságát Martin Ince brit újságíróval folytatott beszélgetések során. Korábbi írásaiból építkezve hozzáférhetővé teszi a szélesebb közönség számára is, miközben új szempontokat is feltár a modern társadalomkutatás területéről

A kötetben szereplő beszélgetések egy újfajta gondolkodásmódot mutatnak be a társadalmi szervezetekről és identitásról, az innováció új területeiről – beleértve az oktatást, a tudást, a kultúrát és a politikát –, az olvasók emellett megismerhetik Castells elemzését Afrika, Oroszország, Európa, Észak- és Dél-Amerika, valamint Ázsia legégetőbb problémáiról. A kötet első beszélgetése módot ad e jelentős személyiség életútjának, valamint terjedelmes tudományos munkásságának megismerésére, emellett bibliográfiáját is közli.

 

Manuel Castells a világ egyik legismertebb szociológusa. Munkásságát széles skálája és törekvése okán gyakran hasonlítják Marxéhoz és Weberéhez. Hírnevét Az információ kora című trilógiával alapozta meg, ezt követően számos alkalommal publikált az információs társadalom témájáról, többek között az internet, a tervezés és az urbanizáció, valamint az identitás, a társadalmi folyamatok, a nemzetközi üzlet és politika kérdéseiről. Berkeleyben a University of Californián a szociológia, valamint a városi és regionális fejlesztés professzora, valamint Barcelonában a Katalán Szabadegyetem (UOC) Információs Társaságának professzora.

Martin Ince brit újságíró. Birkenheadben született, Londonban él. A Times Higher Education Supplement társszerkesztője, közkedvelt tudományos előadó, gyakran szerepel a rádióban, emellett újságírást oktat. Geológia és kémia szakot végzett a Newcastle-i Egyetemen, a Királyi Csillagászati Társaság, valamint a Brit Sci-fi Írók Társasága vezető testületének a tagja. A Northumbriai Egyetem Városfejlesztési Kutatóintézetének munkatársa.

 

Castells azt vizsgálja, hogyan működik és változik a társadalom, ezért munkásságát figyelemmel kísérik a politikusok is, akik általában nem szakítanak túl sok időt az olvasásra. Talán érzik, hogy ő is lehetne politikus, ha akarná, csak éppen úgy döntött, nem kíván velük versenyezni. Anarchista és szélsőbalos múltját már régen maga mögött hagyta, ám politikai értékrendjét tekintve ma is elkötelezett állampolgár, aki a független baloldalon helyezi el magát, és elutasítja, hogy kutató és elemző munkáját a politika befolyásolja. Azt mondja erről: „Az igazság már önmagában véve is forradalmi, hiszen hozzásegíti az embereket saját életük és a világ megértéséhez.”

Castells igen fontosnak tartja a civil politizálást, és ez szintén hozzájárul a munkái iránti érdeklődéshez. Mindig hangsúlyozta a civil szervezetek jelentőségét; ezzel 1983-as, A város és gyökerei című tanulmányában részletesen is foglalkozott. Vizsgálódását a nemzetközi civil szerveződésekre is kiterjesztette olyan területeken, mint a környezet, a fejlődés vagy az emberi jogok. Nézeteinek olyan meglepő helyeken akadnak követői, mint Csecsenföld, ahol egy mozlim katonai vezető a holland televíziónak adott interjújában fölmutatta Az információ kora egy széljegyzetekkel teleírt példányát, majd kijelentette: „mi pontosan ez ellen harcolunk”. Ez az ember Castellsnek a gyermekek sorsáról írt elemzésében, legalábbis részben, saját cselekedeteinek az igazolását látta.