A vasúti utazás története

2600 Ft

Elfogyott

ISBN: 978 963 9697 08 9 Kategória:

Megjelenés:

Oldalszám:

Leírás

A kötet sajnos már nem kapható.

 

Wolfgang Schivelbusch Vasúti utazása régóta klasszikus munka. 1977-es eredeti kiadását a német szakkönyvdíjjal tüntették ki. A szerző a történészcéh egyik fenegyereke, aki mindig is kitűnt saját útjával és eretneknek számító gondolataival, amelyeket valódi kultúrtörténeti „leletei” ihlettek, és mindezzel mintát is szolgáltatott a kultúrtörténet-írás számára.

E könyv témája a 19. század egyik legfontosabb műszaki újítása, a vasút, amely nemcsak az ipari forradalom egyik hajtóereje volt, hanem felforgatta a mindennapok életét, és alaposan megváltoztatta az egyes országok politikai térképét is. A gazdasági élet és a háborúk a továbbiakban nem voltak elképzelhetők vasút nélkül. Tér és idő sem volt már ugyanaz, mint annak előtte.

A remek stílusban megírt könyv komoly hozzájárulás az iparosítás és gépesítés korai szakasza civilizációs folyamatának történetéhez. Korabeli reflexiókat és szépirodalmi példákat idézve kitér a vasút köré szerveződött terek problematikájára, a vasút hatására a városi térszervezésre, az építészet átalakulására. A szerző célja még, hogy összefüggésbe hozza a modern ember pszichés alkatában beállt változásokat az új technikai berendezések bevezetésével. Éppen e fáradozását illetően mutatkozik igen kiváló példának a vasút.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung recenziója a 2007. évi kiadáshoz így ír a könyvről: „Mindenkit irigylek, aki még nem olvasta ezt a könyvet, mert még előtte van ennek az izgalomnak és intellektuális örömnek.”

 

Wolfgang Schivelbusch (Dr. phil. Habil., 1941) művelődéstörténész, író. 2003-ban elnyerte a berlini Művészeti Akadémia Heinrich Mann-díját.

A szerzőtől magyarul megjelent: Az értelmiség alkonya: a frankfurti értelmiség a húszas években (1994).

 

Sajtóvisszhang:

Halmos Károly: Iparos kultúrtörténet. In: Korall, 2013. (14. évf.) 52. szám, 215–223. p.

Magyar Narancs XXI. évf. 5. szám, 2009. január 29.

Népszabadság, 2008. május 10.

Gajdó Ágnes: Visz a vonat. In: Élet és irodalom, 2008. május 16.