A WTO

Korlátlan világkereskedelem vagy szolidáris globalizáció

980 Ft

6 készleten

ISBN: 9639350230 Kategóriák: ,
Szerző:

Megjelenés: 2003

Oldalszám: 110

Leírás

A szerző a globalizációkritikai irodalomban és mozgalomban kiemelkedő jelentőségű egész tevékenységével. Írásai között talán a legfontosabb ez a könyv pregnáns és szakmailag megalapozott fellépésével; egyszerre nyújt alapismereteket a WTO égisze alatt működő világkereskedelmi rendszerről és érvel szenvedélyesen annak átfogó reformja mellett.

Vajon meg kell-e szüntetni a Világkereskedelmi Szervezet tevékenységét, vagy lehetséges demokratizálása? Ez a kérdés komolyan foglalkoztatja a globalizációkritikai gondolkodást.
Susan George álláspontja szerint a WTO jelenlegi formájában döntően a transznacionális vállalatokat szolgálja, és tevékenysége egyformán veszélyes az egyes állampolgárokra és a demokrácia intézményére.
E kis könyv afféle bevezető munka és felvilágosító irat: bemutatja az 1995-ben alapított WTO történetét és működésmódját, megvilágítja a különböző nemzetközi megállapodásokon keresztül érvényesülő veszélyeket, átvilágítja a WTO és az ipari nagyhatalmak által a világkereskedelemre erőltetett legitimációs stratégiákat. A szerző által megfogalmazott cél az igazságos világkereskedelmi és világrend kialakítása, amelyet a jelenleg folyó WTO-tárgyalások felfüggesztésével lehetne biztosítani. A világkereskedelmi normáknak az emberi és szociális jogokhoz, a munkajoghoz és a környezetvédelmi előírásokhoz való igazítást követeli erősebb civil kontroll mellett.

 

SAJTÓVISSZHANG

Indy Media, 2003. július 15.