A XXI. század küszöbén

1500 Ft

Elfogyott

ISBN: 9639082090 Kategóriák: ,
Szerző:

Megjelenés: 1997

Oldalszám: 404

Leírás

A nagyhatalmak tündöklése és bukása című műve megjelenését követően Paul Kennedy volt az a történész, akiről a legtöbbet beszéltek, akit a legtöbbet olvastak a világon, akivel a legtöbbet vitatkoztak. És ebben nincs semmi meglepő. Hiszen Kennedy nem kevesebbet állított, mint hogy az akkor még a szuperhatalmakhoz tartozó Szovjetunió, de még a hatalma csúcsán álló Egyesült Államok sem kerülheti el elődeinek – a régmúlt idők fényes birodalmainak – sorsát, a hanyatlást.

Az amerikai történész ebben a művében fordít nézőpontján, és nem az egyes országok jövőbeni kilátásait, túlélési esélyeit latolgatja, hanem az emberiség egészének sorsát alakító – felfogása szerint korántsem vak és kiismerhetetlen – erők mozgásirányát igyekszik kitapogatni. Lenyűgöző elemző tehetsége és nem kevésbé lenyűgöző tudományos apparátus segítségével keresi azokat a legfontosabb tényezőket – a népesedés változásait, a tudomány és a technológia legújabb eredményeit, környezetünk károsodását és a mind nagyobb méreteket öltő tömeges népmozgalmat – amelyek Földünk egészének jövőjét, magunk és unokáink életét meghatározzák.

„Könyvemet útmutatónak szántam a világméretű változások megértéséhez” – írja a szerző. Vagyis olyan eszközt kínál, amelynek segítségével megtudjuk: hogyan lehet eredményesen felkészülni az elkövetkező századra a társadalomnak. És persze a társadalmat alkotó egyéneknek…

A mű egyaránt alkalmas arra, hogy a történelem, a politológia, a szociológia, a nemzetközi és nemzeti gazdaság szakterületével foglalkozók számára újszerű szempontok szerint mutassa be az őket érdeklő problémákat, valamint arra, hogy jó stílusban és oktatói kedvvel megírt áttekintésével felhívja a „laikusok” figyelmét a mindennapokat is átszövő, az egész világot érintő kérdésekre, s ezekről átfogó szemléleti kiindulást adjon számukra.