Az entellektüel

1990 Ft

Elfogyott

ISBN: 963 9350 78 8 Kategória:

Megjelenés:

Oldalszám:

Leírás

Korunk nevezetes tudós személyiségei gyakran tűnnek fel televíziós csatornákon, újságok hasábjain, és osztják meg az olvasóval hangzatos tanácsaikat válság idején. Az entellektüelek a modern élet drámájának létfontosságú szereplői lettek. 

Machiavelli közismert értekezése, A fejedelem nyomába szegődve, Steve Fuller könyve azt boncolgatja, miben is áll az értelmiségi lét. Mi különbözteti meg őket akár a filozófusoktól, akár a politikusoktól vagy a menedzserektől? Miért viselik el boldogan akár a sértéseket is, cserébe azért, hogy beszéljenek róluk? Miért keresik a konfliktust? És miért Batman az entellektüel kedvenc szuperhőse?

A kötet az írástudó értelmiségi, az entellektüel történetét követi végig az ókori görögöktől egészen a 2001. szeptember 11-ei terrortámadásokig, ami megváltoztatta az ő világukat is. A szerző az entellektüelt mint fajt kezeli, és annak alapvető leírását adja.

Úgy véled, felismernél egy entellektüelt? Vagy magad is értelmiségi ábrándokat táplálsz? Fuller nagyszerűen eredeti útmutatójában sorra veszi a múlt értelmiségi mintapéldáit – köztük Voltaire, Sartre, Norman Mailer és Bertrand Russel munkásságát – számos ma élő írástudót felsorakoztatva enged bepillantást az entellektüel élet rejtelmeibe.

 

Steve Fuller a University of Warwick szociológiaprofesszora, az Independent, a New Scientist és a New York Times szerzője.