Demokratikus köztársaságok Magyarországon

4900 Ft

Elfogyott

ISBN: 978 963 9350 84 7 Kategóriák: , ,

Megjelenés:

Oldalszám:

Leírás

Szóval és képpel tárják a kötet alkotói a tisztelt olvasó elé a három magyar demokratikus köztársaság történetének legfontosabb mozzanatait. A fókuszba a „születésnapokat” helyeztünk: 1918. november 16-át, 1946. február 1-jét és 1989. október 23-át. A fordulópontot jelentő napok történései köré gyűjtöttük az ide vezető eseményeket, a főszereplőket, a köztársaság alkotásait, hétköznapjait és az első két kísérlet drámáját: a demokrácia felszámolásának folyamatát.

Más a helyzet a harmadik és immár tizenhét éve fennálló mai Magyar Köztársasággal. Ez a mi köztársaságunk, a jelen története. „Működése” legfontosabb tényezőinek – a demokratikus, többpárti választások, az alkotmányos intézmények és azok szereplői, Magyarország 1989 utáni politikai integrációs törekvései stb. – bemutatásával segíteni szeretnénk a „demokrácia tanulását”, a magyar köztársaság sokszor ellentmondásos működésének megértését is.

A kötet a köztársági gondolat, illetve a három magyar köztársaság eszméje folytonosságának bemutatására törekszik képviselői, dokumentumai, a törvénykezése és a mindehhez tartozó fennmaradt képes dokumentáció segítségével. Nem egyszerűen a szöveg illusztrálására törekedtünk, hiszen minden mozzanatról nem maradt fenn vizuális dokumentum. A szó és a kép – szándékunk szerint – kiegészíti egymást.

A tanulmányok egy kivételével e kötet számára készültek, az 1998-ban elhunyt Erényi Tibor írása a Pölöskei Ferenc által szerkesztett, A köztársasági eszme és mozgalom története Magyarországon (ELTE BTK Budapest , 1990) című könyvben jelent meg először.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani mindazon gyűjtemények munkatársainak, akik az illusztrációs anyag munkájában segítettek, valamint azon kollégáknak, akik tanácsaikkal és javaslataikkal a kötet elkészítésében hathatós segítséget nyújtottak.

 

Sajtóvisszhang:

Múlt-kor, 2007. október 2.

Világszabadság.hu, Benkő Péter recenziója

Könyvhét, 2007. április