Diplomások lázadása

Az arab tavasztól az Occupy mozgalomig

2300 Ft

Elfogyott

Megjelenés: 2014

Oldalszám: 252

Leírás

A könyv a globális tiltakozások körképe. Még ha ez a körkép hiányos is, az olvasónak az az érzése támadhat, hogy körberepülte a Földet, és annak legkülönbözőbb pontjain elvegyült a tiltakozó tömegbe. Ha a tiltakozások Kairótól New Yorkig, Madridtól Santiagóig és Lisszabontól Tel Avivig nyúló keresztmetszetét nézzük, láthatóvá válik, hogy amit a világ a 2011. évben átélt, az mindenekelőtt a diplomások lázadása volt. Ha nem is csak ők jelentik a tiltakozások teljes spektrumát, mégis ők alkotják a különféle szereplői csoportok magvát, a kezdeményező, kommunikáló és más társadalmi rétegeket és csoportosulásokat mozgósító erőt. A különbségek ellenére egy demokráciát és társadalmi igazságosságot céljául tűző transznacionális szabadságmozgalomról volt és van szó. Ez volt az egyik alapvető oka annak is, hogy a mozgalom miért volt képes különböző országok fiataljainak lendületet adni. A könyv végül rámutat: a tiltakozók nem tudták learatni annak a termését, amit az utcákon és tereken korábban „elvetettek”. Ennek ellenére a tiltakozás azóta is fel- fellángol a földgolyó különböző részein. A magyar olvasó számára a kötetet a prekariátus fogalmi tisztázása és a „Több demokráciát!” üzenete teszi érdekessé, mert bár a diplomások lázadása 2011-2012-ben zajlott, nálunk mind a létbizonytalanság, mind a demokrácia értékeinek tisztelete nagyon is forró témák.

Wolfgang Kraushaar (1948–) politológus és történész. Politikatudományt, filozófiát és német irodalmat tanult Frankfurtban. Kutatási területe az NSZK és az NDK politikai ellenzékének és tiltakozásainak elemzése az 1949 és 1990 között tartó időszakban, különös tekintettel az 1968-as tiltakozásokra, a Vörös Hadsereg Frakcióra és a K-Csoportra. Ezen felül a totalitarizmus, a szélsőségek, a popkultúra és napjaink médiája témakörében publikál.

Fordította: György Gábor

 

SAJTÓVISSZHANG

Az Occupy mozgalomtól az Iszlám Államig – quo vadis, Facebook-generáció? (Szerbhorvát György, Átlátszó.hu, 2015. 03. 18.)

A tüntető ember (Sánta Szilárd, Új Szó, 2015. április 9.)

Itt vannak a transznacionalisták! (Könyvkultúra Magazin, 2015. január 20.)

Vigyázó szemetek! (Bartus Tamás, Népszava, 2015. január 15.)

Mi van a maszk mögött? (Pera-graner blog, 2015. augusztus 3.)

Az arab tavasztól az Occupy mozgalomig (B. Simon Krisztián, Magyar Narancs, 2015. szeptember 10.)

 

KÖNYVBEMUTATÓ

A kötetet 2015. január 27-én mutattuk be a Nyitott Műhelyben Böcskei Balázs, Jámbor András, Magyar Kornélia és Szigetvári Viktor részvételével.