Akció!

Etikus eszközértékelés és a jó társadalom

1500 Ft

59 készleten

ISBN: 978-963-338-424-4 Kategóriák: ,

Megjelenés: 2020

Oldalszám: 246

Leírás

„A könyvvel az az egyik célom, hogy rámutassak a modern pénzügyi elméletre káros hatást gyakorló rövid távú szemléletre. Talán az olvasó is helyesnek és időszerűnek találja törekvésem egy olyan pillanatban, amikor egyre jobban foglalkoztat bennünket civilizációnk hosszú távú sorsa és túlélése. A klímaváltozás elleni mai küzdelem társadalmi haszna a következő évszázadokban jelentkezik, miként az új tudás, az új technológiák, az új gyógyszerek és a jobb infrastruktúra haszna is. Annak eldöntése, hogy mennyit áldozzunk fel ma ezekért a nagyon távoli és bizonytalan előnyökért, megköveteli a pénzügyi elmélet újragondolását.
A könyv négy fejezetből áll. Az 1. fejezet leírja és indokolja a következő három fejezet alapjául szolgáló erkölcsi elveket. A 2. fejezet áttekintést ad a hasznosság alapú (utilitárius) értékelméletről. A 3. fejezetben megvizsgálom a hatékony hosszú távú szemlélet normatív elméletének az alapjait. És végül a 4. fejezetben a kockázatos projektek értékelésével foglalkozom.”

CHRISTIAN GOLLIER nemzetközileg elismert közgazdász, a Toulouse School of Economics tanára, vendégprofesszorként előadott a Columbia Egyetem Wesley Clair Mitchell, illetve a University College London közgazdasági tanszékén. Egész pályáját és jelen kötetét is meghatározza az a szemléletformáló szándék, amellyel a hosszú távú közgazdasági gondolkodás kialakulásáért küzd.

 

A fordítás alapjául szolgáló mű:
Christian Gollier: Ethical Asset Valuation and The Good Society
Columbia University Press, New York, 2018

Fordította: Felcsuti Péter

Lektorálta: Király Júlia