Akció!

Hét szűk esztendő

A válságtól az önkénygazdaságig

1000 Ft

369 készleten

ISBN: 978-963-338-376-6 Kategóriák: ,

Megjelenés: 2014

Oldalszám: 342

Leírás

Szemernyit sem fejlődött az elmúlt hét esztendőben a magyar gazdaság, leszakadt riválisaitól, az új uniós tagállamoktól. Három recesszión esett túl, amelyek nem múltak el nyomtalanul. Csökkent a jövedelmek vásárlóereje, romlanak az életkörülmények, amortizálódnak az eszközök és az otthonok.

Az egymást követő kormányok szüntelen válságkezeléssel foglalatoskodtak. A Gyurcsány-kormány 2006-ban megpróbálta helyreállítani az egyensúlyt egy féloldalas stabilizációs programmal és szerkezeti reformokkal, de törekvéseinek a népszavazás véget vetett. A Magyarországot 2008 októberében elérő nemzetközi pénzügyi válság következtében felrémlő pénzügyi katasztrófát, súlyos veszteségek árán, a Bajnai-kormány állította meg. Az őt váltó Orbán-kormány radikális fordulatot vett: az államadósság elleni harcot gazdasági szükségállapotként képzelte el, ennek jegyében a központi hatalom alá rendelte a független intézményeket, kiiktatta a kormányzás alkotmányos ellensúlyait, és megteremtette a lehetőségét, hogy a gazdaság bármely szegmensébe tetszése szerint beavatkozhasson. A gazdaság tartalékait kisajátította és felélte, szembefordult az országot a válságból kimenekítő nemzetközi szervezetekkel. Kialakította az önkénygazdaság keretrendszerét. A kötet ezt a folyamatot tekinti át, időrendben, egészen a végső kérdésig: vajon hány szűk esztendő követi még ezt a hetet?

 

„Igazságtalan az élet: amennyi fájdalmat a 2008-as pénzügyi válság és az azt követő, elhúzódó recesszió okozott, legalább akkora izgalmat és intellektuális élményt jelent annak, aki elmerül az események tanulmányozásában” – mondja a szerző, akit pályája kezdete óta foglalkoztat a gazdasági krízisek természete.

Farkas Zoltán 2001 óta a HVG munkatársa, ezt megelőzően – a Népszabadságnál tett másfél éves kitérőt leszámítva – csaknem negyed évszázadon át a Magyar Rádió munkatársa volt, politikai és gazdasági műsorok riportere, szerkesztője, műsorvezetője. Írásait, tanulmányait több mint három évtizede közlik hetilapok és folyóiratok; köztük kitüntett szerepe volt s van a Mozgó Világnak.

A Hét szűk esztendő a Gyurcsány-kormány 2006-os stabilizációját, a Bajnai-kormány válságkezelését és az Orbánkormány „fülkeforradalmát” tekinti át, elemezve, hogy az egymást váltó, eltérő gazdaságpolitikai felfogások és próbálkozások következtében miként s miért vergődik a magyar gazdaság, a folyamatok hogyan vezettek el az állam gazdasági teljhatalmát törvényesítő önkénygazdaságig.

 

“Kitűnő tollú újságíró van Magyarországon, szerencsére, nem is egy. Van számos felkészült gazdasági szakértőnk. Ám az olyan ember, akire mind a két elismerő jellemzés ráillene, igen ritka. Egyet jól ismerek: Farkas Zoltánt. Gimnazista kora óta nyomon követtem pályáját, örömmel figyeltem tehetsége kibontakozását, tekintélye felfelé ívelését. Most pályafutása új csúcsponthoz érkezett; új könyvében megmutatkozik minden erénye: a naprakész tájékozottság a hazai és a külföldi eseményekben és irodalomban, a probléma felismerésére való készség, az elmélyültség, a szakmai műveltség és mindezzel elválaszthatatlanul összeötvöződve, az elkötelezettség a demokrácia és a piacgazdaság iránt. Tanulságos és olvasmányos művét melegen ajánlom az olvasó figyelmébe.”

(Kornai János, a Harvard University és a Budapesti Corvinus Egyetem emeritusz professzora)

 

SAJTÓVISSZHANG

A nem szokványos gazdaságpolitikától az önkénygazdaságig (Karsai Gábor, 2014. november 6.)

A válságtól az önkénygazdaságig (Népszava-interjú, 2014. június 14.)

A Fidesz önkénygazdasága (Interjú a szerzővel, Szénási Sándor, 168 óra, 2014. június 13.)

Hét szűk esztendő – ismertető (Könyvkultúra magazin, 2014. június)