Akció!

Károlyi Mihály levelezése IV.

1930–1944

3000 Ft

15 készleten

ISBN: 978-963-338-380-3 Kategóriák: ,
Szerző:

Megjelenés: 2015

Oldalszám: 560

Leírás

A kötet csak a Napvilág Kiadó szerkesztőségében és webáruházában kapható.

 

2 kötetben, kereshető DVD-melléklettel

 

Az 1930–1944 közötti levelek mind Károlyi politikai tevékenységének, mind magánéletének több fontos szakaszát is felölelik. Míg az 1930–1932 évek az aktív kommunistabarát korszakot jelentik (amelyből kiemelkedik a Sallai Imre és Fürst Sándor megmentéséért tett erőfeszítései), 1933-tól a nácizmus elleni küzdelem, a nemzetközi méretű antifasiszta tevékenység a levélváltások központi témája, olyan nagynevű partnerekkel, mint Romain Rolland, Henri Barbusse és Willi Münzenberg. Irodalomtörténeti jelentőségűnek is számítanak a Magyarországról kitiltott Monde magyar könyvei sorozat kiadástörténetének dokumentumai vagy az Arthur Koestlerrel, Faludy Györggyel, Sinkó Ervinnel, Gaál Gáborral vagy Bölöni Györggyel folyatott levelezése.

A hazáról, a hazai eseményekről érdekes közléseket tartalmaznak a rokonok, Andrássy Gyuláné, Odeschalchi  Károlyné Andrássy Klára, Festetics Sándorné, Cziráky Józsefné és nővére levelei. Kommunistabarát korszakának végét jelzi a moszkvai perekkel kapcsolatos levelezése, majd ismét megjelennek a régi oktobristák is a partnerek között. Bepillantást  kapunk a londoni magyar szervezetek tevékenységébe, és az amerikai emigráció különböző csoportjaival folytatott sűrű levélváltásba, amelyből kirajzolódnak a különböző emigráns csoportok vitái és igen eltérő jövőképei, de képet kaphatunk az emigráns művészélet nagy egyéniségeinek – mint amilyen Moholy-Nagy László vagy Lugosi Béla volt – politikai felfogásáról is. A levélírók és címzettek között vannak neves személyiségek, mint Albert Einstein, Bertrand Russell, Lion Feuchtwanger, Korda Sándor, Ernst Toller, Erwin Piscator, Tihanyi Lajos és mások, mutatva az emigráns széleskörű kapcsolatrendszerét.

A kötetben a legnagyobb teret feleségével váltott levelei foglalják el, amelyeknek külön jelentőséget kölcsönöz, hogy ezekben ad számot – a régi baráttal, Jászi Oszkárral váltott írásbeli eszmecserék mellett – változó politikai nézeteiről, világképéről, vagy fejti ki prognózisát a magyar és a világpolitikáról.

 

A sorozat további kötetei:

Károlyi Mihály levelezése V. (1945-1949)

Károlyi Mihály levelezése VI. (1949-1955)

 

Kapcsolódó kiadványunk:

Hajdu Tibor: Ki volt Károlyi Mihály?