Akció!

Keresztény voltam Európában

Pesti riportregény a nyilas időkből, 1944–1945

800 Ft

100 készleten

ISBN: 978 963 338 342 1 Kategóriák: ,

Megjelenés:

Oldalszám:

Leírás

Közhely, hogy minden könyvnek megvan a maga sorsa. Ezen igazság alól természetesen Salamon Mihály könyve sem kivétel, amely a budapesti zsidómentés és ellenállás egyik központi helyének, az Üvegháznak a történetét dolgozza fel. Ugyanakkor érdemes megállni egy pillanatra a könyv öndefiníciójánál: riport regény. Regényes formában írja meg az üldözött és bujkáló zsidók, illetve a földalatti cionista mozgalom történetét. De regényes azért is, mert szabálytalan a történet fűzése, az idősíkok kezelése. A szöveg fogalmazása pedig visszaadja a ’40-es évek szóhasználatát, kifejezéseit, vagy az akkor még élő héber, illetve jiddis szófordulatait. És ugyanakkor egyfajta riport is, vagy még inkább leírása az Üvegház mindennapi életének, az ott lakó emberek sorsának. Riport, mert a szerző átélője és résztvevője volt az eseményeknek, így a benne szereplők is valós személyek, hús-vér emberek voltak.

A regény keletkezésének pontos körülményeiről sajnos kevés konkrét információval rendelkezünk. S bár a különböző internetes fellelhetőségek szerint a kiadás éve lehet akár 1949, 1955, de akár 1957 is, mi ebben a kérdésben nem foglaltunk állást. Annyit vehetünk biztosra, hogy a szerző már Izraelben vetette papírra munkájának végső változatát. Ez együtt járt azzal is, hogy néhány dologra már nem emlékezett, talán nem is emlékezhetett kristálytisztán.
A magyar kiadás előkészületeként a Vámos György által átdolgozott és szerkesztett műhöz csak a szükségszerű magyarázó és pontosító lábjegyzetekkel láttattuk el a jobb érthetőség és a pontosság kedvéért. Tekintettel a szövegben szereplő személyek számára és fontosságára, indokoltnak láttuk, hogy akiről csak lehetett egy rövid biográfiát is közöljünk a kötet végén egy „kislexikonban”.

 

Felelős szerkesztő, a jegyzeteket írta és az annotált névmutatót készítette Kovács Tamás és Klettner Csilla.

 

Sajtóvisszhang:

Eltagadott hősök. A zsidómentő akciók (Barát József, 168 óra, 2016. június 30.)

Róbert Péter recenziója (or-zse.hu, 2016. június 29.)

Keresztény voltam Európában – interjú Kovács Tamással, a kötet egyik szerkesztőjével (Hangfelvétellel!) (Médiaklikk, 2016. július 29.)

 

Könyvbemutató:

A kötetet 2016. június 23-án mutattuk be az Üvegház emlékszobájában (1054 Budapest, Vadász u. 29.). A művet Vámos György szerkesztő, a Carl Lutz Alapítvány vezetője és Földes György, a Politikatörténeti Intézet főigazgatója ismertette.

Az eseményről készült videófelvételt ide kattintva megtekintheti.

A bemutatóról készült képgalériánkat itt találja.