Ki volt Károlyi Mihály? (E-könyv)

2000 Ft

496 készleten

ISBN: 978-963-338-024-6 Kategóriák: , ,
Szerző:

Megjelenés: 2012

Oldalszám:

Leírás

A kötet nyomtatott formában is kapható itt.

 

A 20. századi magyar politikában Károlyi – némileg anakronisztikus jelenségként – azt az önzetlen, meg nem alkuvó, csak elveitől vezérelt politikus típust képviselte, amelynek visszatérése példaként szolgálhatna a ma politikai életének is. A kötet célja az érdeklődő olvasókkal röviden megismertetni Károlyi Mihály (1875–1955) életútjának vitatott fordulatait, személyiségének, politikai pályájának indítékait.

A szerző nem állítja, hogy Károlyi a legkiválóbb magyar politikusok közé tartozott volna. Amellett érvel, hogy Károlyi, aki addig, amíg el nem hagyta Magyarországot, élte a nagybirtokos arisztokraták életét, és élvezte exkluzív társaságukat, bármennyire is eltávolodott tőlük később politikailag, sok tekintetben hasonló maradt a kiegyezés korának hatalom- és karriervágytól nem vezérelt arisztokrata politikusaihoz. Egészen 34 éves koráig alig foglalkozott politikával, közéleti tevékenységgel, majd egy évtizedre a magyar politika legfontosabb szereplői közé került, amit személyes kvalitásain túl anyagi helyzetének és rokonságának is köszönhetett.

Az 1919-es emigráció után Károlyi kalandos utat jár be mind földrajzilag, mind az általa követett ideológiák tekintetében – egy ideig egészen a szélsőbaloldalig –, de főleg és mindvégig antifasiszta maradt, ezért szálka a mai náciszimpatizánsok szemében is. Életének egyes szakaszait a politikai passzivitás, néha pedig az elkötelezett lázas politizálás jellemezte, hogy végül ő is emigránsként fejezze be hosszú és fordulatos életét.

A 20. századi magyar politikában Károlyi – némileg anakronisztikus jelenségként – azt az önzetlen, meg nem alkuvó, csak elveitől vezérelt politikus típust képviselte, amelynek visszatérése példaként szolgálhatna a ma politikai életének is. Nagy nemzetközi tájékozottságával fölötte állt azoknak, akiknek Bécs, Berlin vagy később Moszkva volt a világ közepe – hazája helyzetét és lehetőségeit mindenkor a világhelyzet, az európai erőviszonyok függvényében ítélte meg.

A szerző a személyi kultusz és antikultusz témakörét is érinti, amelynek nagy hatása van ma is Károlyi és más történelmi személyiségek megítélésében.

 

SAJTÓVISSZHANG

Legyen vörös (Csunderlik Péter, Kommentár, 2013/3)

Egy bonyolult gróf (Révész Sándor, Népszabadság, 2013. május 18.)

Beszélgetés Hajdu Tiborral az ATV-n (2012. december 19.)

Károlyi Mihály, az önzetlen balek (Index.hu, Mikola Bálint, 2012. december 11.)

Kádár nem örült Károlyi feltámasztásának (Múlt-kor, 2012. december 11.)

Megjelent Hajdu Tibor kismonográfiája Károlyi Mihályról (MTI, 2012. december 10.)

 

A kiadó ismeretterjesztő sorozatának további kötetei:

Turbucz Dávid: Horthy Miklós

Vonyó József: Gömbös Gyula