Magyar hétköznapok

3600 Ft

Elfogyott

ISBN: 978-963-338-306-3 Kategóriák: ,

Megjelenés:

Oldalszám:

Leírás

Ki, mennyit keresett? Mire költötte a jövedelmét? Hol és hogyan élt az „átlagember” a szegény és a gazdag? Miként változott az egyes emberek, társadalmi csoportok életszínvonala? Milyen tényezők, folyamatok befolyásolták az életkörülmények változásait? Hogyan alakultak át a lakóterek, a lakberendezési, a táplálkozási és az öltözködési szokások?

Többek között ezekre a kérdésekre keres választ ez a könyv, megidézve a második világháborút követő hosszú fél évszázad magyarországi mindennapjainak levegőjét. A kötet kiemelt dimenzióként kezeli a jövedelem, a fogyasztás, a lakás, az öltözködés és a táplálkozás témakörét, szakítva a hagyományos, eseménytörténeti periodizációval.

A mikrotörténeti elemzést lehetővé tevő források által felkínált lehetőséggel élve, esetleírások visznek közel e folyamatok értelmezéséhez, sorra véve a mindennapi létfenntartás tárgyi-társadalmi feltételeinek változását, illetve a fogyasztás szerepét a társadalmi státusz megjelenítésében.

Az ismétlődő rendszerváltások mellett a magyar társadalomban/történelemben az európai változásokkal összhangban olyan modernizációs folyamatok is végbementek a tárgyalt korszakban, amelyek nem pusztán technikai, hanem társadalmi és mentalitásbeli átalakulásokat is eredményeztek.

A kötet egyfajta sajátos alulnézetből vizsgálja, elemzi és értelmezi a mindennapi élet történetének összetett átalakulási folyamatait, a különböző társadalmi helyzetű emberek hétköznapjainak történeti, szociológiai, történeti-antropológiai, néprajzi, statisztikai szempontokat egyaránt alkalmazó feldolgozása révén.

 

Sajtóvisszhang:

Társadalom alulnézetből (Bartha Eszter, Socio.hu, 2014/1. szám)

“Így éltünk mi…” – Látszat és illúzió a mindennapokban (Alabán Péter, Socio.hu, 2014/1. szám)

Az Aranycsapat neppere és „tekintetes elvtársak” (Szegő Iván Miklós, Hvg.hu, 2013. december 25.)

A mentalitás hosszú idő alatt változik (Interjú Valuch Tiborral, Hamvay Péter, Népszava, 2014. január 4.)

Mi lenne a magyar társadalommal, ha kitörne a világháború? (Bögre Zoltán, dehir.hu, 2013. december 23.)

A tudomány hangjai (Sipos Júlia, Kossuth Rádió, 2013. december 21.)