Akció!

Média és politika

2080 Ft

Elfogyott

ISBN: 978-963-88085-4-7 Kategóriák: ,

Megjelenés: 2010

Oldalszám: 236

Leírás

A média olyan, mint a futball. Szinte mindenki ért hozzá, mindenki sokat foglalkozik vele, és mindenkinek határozott véleménye van arról: hogyan kellene művelni. Komoly játékos viszont csak kevés lézeng a pályán.

Bajomi-Lázár Péter a kisszámú komoly és hozzáértő ,,focisták” egyike. Alaposan ismeri a magyar politikai és kereskedelmi média működését, jártas a nyugat-európai és az amerikai média és újságírás újabb és újabb fordulataiban, tudja, miként változtak a médiarendszerek a volt államszocialista országokban. És mindemellett a gyakorlatról, a média hétköznapi praxisáról is értőn és élvezetesen tud mesélni. Könyvének másik nagy erénye ugyanis, hogy rendkívül olvasmányos: aki belekezd, könnyedén megismeri-megérti az elmúlt két évtized médiavilágának változásait, a legújabb szakirodalom megállapításait, valamint a szerző izgalmas és akár vitára ingerlő értelmezéseit, újításait. Ezért azután ezt a könyvet haszonnal forgathatja a média működése iránt érdeklődő laikus és műkedvelő (illetve a médiát erősen kritizáló személy), a hivatásos médiakutató és a kommunikáció- és médiaszakos hallgató is. 

A Média és politika méltó folytatása Bajomi-Lázár Péter a Média és társadalom című előző könyvének – amely kötetnek rövid időn belül második és bővített kiadása is megjelent.

SIPOS BALÁZS 

 

FÜLSZÖVEG:

Miért nem szilárdult meg az 1989–1991-es rendszerváltások után a média szabadsága a kelet-közép európai posztkommunista demokráciákban, köztük Magyarországon? Milyen eszközökkel igyekeznek a politikai és az üzleti elitek befolyásolni a médiát? Milyen defektusok jellemzik a régió országainak nyilvánosságát? Milyen hatást gyakorol az információtechnológiai forradalom a nyilvánosságra? Egyáltalán: mi lehet a szerepük a nyilvánosság intézményeinek egy demokratikus társadalomban? Hasznos vagy haszontalan fórumai-e a sokszor kárhoztatott kereskedelmi médiumok a társadalmi nyilvánosságnak?

Az itt kötetbe szerkesztett, frissített és bővített formában közölt tanulmányok ezekre a kérdésekre keresnek választ. Egyúttal olyan médiapolitikai javaslatokat is megfogalmaznak, amelyek célja a nyilvánosság – ezen keresztül pedig a demokrácia minőségének javítása.

 

A SOROZATRÓL:

Az Antenna Könyvek a hagyományos média – elsősorban a televízió – világába vezetik el az olvasót. Feltárják a televízió kialakulásának és átváltozásainak történetét, múltjának jellemző epizódjait és sajátos műfajait, a média és a közönség interakcióit. Az Antenna Könyvek című sorozat a Médiakutató Alapítvány gondozásában, a régi Antenna Hungária támogatásával született, és jeles magyar szerzők munkáiba kínál betekintést.