Miért Európa diktálja a lépést a 21. században

2100 Ft

Elfogyott

Megjelenés: 2006

Oldalszám: 192

Leírás

A világ, de gyakran még Európa polgárai is közömbösek vagy szkeptikusak, ha Európa hatalmáról van szó. Pedig tévednek, ha Európát gyengének és eredménytelennek tartják, az USA-t pedig erősnek és hatalmasnak. Amerika csak megfélemlítéssel és megvesztegetéssel képes kikényszeríteni akaratát, de amint hátat fordít, csökken a befolyása. Európa viszont saját képére formálja – demokratizálja és liberalizálja – egyre bővülő vonzáskörzetéhez tartozó országokat. Átformáló erejével új világrendet épít, amely megfelel a 21. századi, hidegháború utáni globalizálódó világ új kihívásainak.

Mark Leonard tisztán, világosan, néha provokatívan érvel amellett, hogy bár az Unió 50 éves története során már sok válságot élt meg, sokszor temették, minden nehézség csak erősebbé tette; és ahol sokszor csak a bürokrácia és a törvénykezés káoszát látjuk, ott valójában a jövő forradalmi modellje épül.

Mark Leonard az Európai Reformközpont (Centre for European Reform) külpolitikai igazgatója, ahol a transzatlanti kapcsolatokat, a Közép-Keletet és az EU–Kína kapcsolatokat kutatja. Korábban egy agytröszt, a Külpolitikai Központ igazgatója volt, melyet 24 évesen alapított. Washington DC-ben a Német Marshall Alap „transzatlanti ösztöndíjasa” és a Demos agytröszt kutatója volt. Mark Leonard globalizációt kutató gondolkodóként szerzett hírnevet, számos publikációja jelent meg a világ vezető lapjaiban és folyóirataiban, valamint elismert kormány- és üzleti tanácsadó. Jelenleg Camden Townban él.