Akció!

Modern szociológiai paradigmák

1500 Ft

83 készleten

ISBN: 978 963 9697 24 9 Kategóriák: ,
Szerkesztő:

Megjelenés: 2008

Oldalszám: 614

Leírás

Az ELTE Társadalomtudományi Kar Szociológiai Doktori Iskolájában Némedi Dénes vezetésével kutató közösség alakult, amely a Modern szociológiai paradigmák elnevezésű projekt keretében elemzéseket készített a közelmúlt és a jelen társadalomtudományi elméleteiről. Olyan kérdések foglalkoztatták a szerzőket, mint többek között az, hogy

• mi az összefüggés az életvilág és a rendszer között;

• miről szólnak az újosztály-elméletek;

• mi a biológiai imperializmus;

• milyen az új tudásszociológia;

• hol és hogyan alkalmazzák a racionális döntéselméletet;

• mi a hálózatelemzés jelentősége;

• milyen következményekkel járt a ’diszkurzív fordulat’ a társadalomtudományokban;

• hogyan alakult történelem és szociológia kapcsolata a társadalomtudományban?

 

Már a példákból is kitűnik, mennyire gazdag e könyv témaköre. A szociológia modern korszakában számtalan elméleti megközelítés született, ezekről azonban – főként idehaza – kevés elemző és összegző munka született. E könyv sem vállalkozhat a modern megközelítések teljes áttekintésére. Azokat az elméleti újításokat mutatja be a kötet, amelyek a szociológiai elméletek és más társadalomtudományi diszciplínák határain jöttek létre.

A kötet szerzői olyan fiatal kutatók (Huszár Ákos, Hack-Handa József, Csizmadia Zoltán, Takács Erzsébet, Géring Zsuzsanna, Zombory Máté, Szabari Vera és Király Gábor) és tanáraik (Némedi Dénes, Lakatos László) akik érzékenyek az elméleti problémákra, noha a mai korszellem bizalmatlan azokkal szemben. Pedig tudjuk, hogy fogalmak nélkül vak marad „érzéki szemléletünk”, s hogy gondolkodásunkat – fogalmainkon keresztül – érdekes elméletek tehetik próbára. Ilyeneket ismerhet meg e kötet lapjairól az olvasó – az is, aki egy-egy terület behatóbb feltérképezésére vállalkozik, és az is, aki csak általános tájékozódásra, akarja használni. A kötet és a benne található hatalmas szakirodalmi áttekintés ezért jó segítség lehet mind az oktatásban, mind a társastudományok képviselői számára korunk ezen égető kérdéseiben való alaposabb tájékozódásban.