Ne gondolj az elefántra!

A progresszív gondolkodás nélkülözhetetlen zsebkönyve

1900 Ft

Elfogyott

ISBN: 963 9350 75 3 Kategória:

Megjelenés: 2006

Oldalszám: 178

Leírás

George Lakoff ebben a kötetben az Amerikai Egyesült Államok republikánus, illetve demokrata pártjának a politikai életben alkalmazott módszereit veszi górcső alá. Könyve a köz nyomására rövid és közérthető stílusban íródott, azzal a céllal, hogy praktikus útmutató legyen a polgári aktivisták és bárki számára, aki komolyan érdeklődik a politika iránt. Noha ez a kötet a 2004-es amerikai választásokat megelőzően íródott és jelent meg, a benne megfogalmazott újító javaslatok és következtetések elég általánosak ahhoz, hogy hasznos lehessen később, a megmérettetés kimenetelétől függetlenül.

Nemrég George Lakoffot még alig ismerték. Tudtak róla értelmiségi körökben, támogatták a progresszívek és a média bennfentesei, akik megértették tehetségének a jelentőségét. Lakoff azonban egyértelműen kifinomult ízlést testesített meg, mint amilyen egy kevesek által megízlelt pinot noir.

Ez mára megváltozott. George Lakoff elindult a hírnév útján, munkáit pedig elnöki és kongresszusi jelöltek, jelentős nemzeti csoportok, sőt egyre inkább átlag amerikaiak is olvassák és hallgatják. Ez a kötet Lakoff, illetve a keretezés tudománya és művészete bemutatásának új, fontos állomása.

George Lakoff a Kaliforniai Berkeley Egyetemen a kognitív tudomány és nyelvészet professzora, valamint a Rockridge Institute alapító tagja. A világ egyik legismertebb nyelvésze. Szakterülete a gondolkodás természetének tudományos vizsgálata, valamint a gondolkodás kifejeződése a nyelvben. Az 1980-as évek közepétől kezdve alkalmazza a kognitív nyelvészetet a politikatudományban, különös figyelemmel a nyilvános politikai vita keretezésére. A politikai gondolkodás és nyelv témakörében folytatott munkássága mellett számos nagy egyetemen tartott előadásokat az Amerikai Egyesült Államokban, valamint a világ különböző pontjain, emellett fontos politikai kampányokban vett részt tanácsadóként, és kiterjedt kutatásokat végzett.