Akció!

Polgári engedetlenség és erőszakmentes ellenállás

2320 Ft

Elfogyott

ISBN: 978 963 338 392 6 Kategóriák: , ,
Szerkesztő:

Megjelenés: 2016

Oldalszám: 287

Leírás

A kötet e-book formátumban elérhető itt.

 

A polgári engedetlenség: ellenállás a törvényes renddel szemben, a közösség érdekében, erkölcsi megfontolásból, nyilvánosan, erőszakmentesen és vállalva a jogi következményeket. A polgári engedetlenség rámutat a jogrendnek vagy a politikai/gazdasági hatalom rendszabályainak, intézkedéseinek az igazságtalanságára. A polgári engedetlenség – jelképesen – utal rá, hogy milyen erkölcsi okok teszik szükségessé a jogi, politikai, gazdasági, szociális rendszer megváltoztatását, de maga nem változtat rendszert. Fölkiáltás. Áldozatvállalás és tanúságtétel. Ez a könyv se pusztán elemzés, hanem sürgetés és buzdítás. És talán vigasz.

Tamás Gáspár Miklós

 

A kötet az erőszakmentes polgári engedetlenség eszméjét és múltbeli példáit tárja az olvasó elé. A mai politika kirekesztő intézkedései alapos okot adnak arra, hogy komolyan vegyük és megszívleljük a könyv tanulságait. Ahhoz, hogy a kirekesztett ember ne megalázott szolga legyen, ki kell állni az emberi jogokért, tenni, harcolni kell, még akkor is, ha ez szenvedést von maga után. Ebben a harcban az engedetlenség iránti kötelesség olyan közvetlen cselekvés, amely társadalmi változást követel, és ahol a lelkiismeret és a szeretet az irányadó. A könyvet ajánlom minden jóérzésű embernek, ajánlom a kétkedőknek, ajánlom a beletörődőknek, mert akkor teljes, egész egy ország, ha minden tagja egyenlő.

Lakatosné Jutka
A Város Mindenkié csoport aktivistája

 

A kiadvány párja A hatalom társadalma vagy a társadalom hatalma? A közösségszervezés alapjai című kötet. A kötetek célja a demokratikus közösségés mozgalomszervezéshez, valamint a polgári engedetlenség és az erőszakmentesség alkalmazásához szükséges alapismeretek átadása.

 

SAJTÓVISSZHANG

Közösségszervezés és erőszakmentes ellenállás – dupla könyvbemutató és beszélgetés Pécsett – HANGFELVÉTEL (Pécs, 2016. június 7.)

“Éljen a jogával!” – Beszélgetés Misetics Bálinttal a Klubrádióban – HANGFELVÉTEL (2016. június 3.)

Jo Freeman: A strukturálatlanság zsarnoksága (részlet a kötetből a Kettős Mérce blogon, 2016. június 3.)

Közösségszervezés és erőszakmentes ellenállás – dupla könyvbemutató és beszélgetés – VIDEÓ (Stúdió K Színház, 2016. május 31.)

Engedetlenségtől ellenállásig: 1. rész (részlet a kötetből a Szuverén-hu-n, 2016. május 22.)

Engedetlenségtől ellenállásig: 2. rész (részlet a kötetből a Szuverén-hu-n, 2016. május 29.)

Könyvismertető és kritika a Moly.hu-n (2016. június 28.)

Misetics Bálint: „Nem tüntetéshullámokra, valódi mozgalmakra lenne szükség” (HVG, 2017. június 14.)

 

A kötet facebook-oldala itt található.