Rekviem az amerikai álomért

A vagyon és a hatalom koncentrációjának tíz alapelve

2900 Ft

Elfogyott

ISBN: 978-963-338-420-6 Kategóriák: , ,
Szerző:

Megjelenés: 2018

Oldalszám: 168

Leírás

Fordította Piróth Attila

Az amerikai álomnak fontos része a társadalmi mobilitás: szegénynek születsz, keményen dolgozol, és meggazdagodsz. Az az elképzelés, hogy mindenki számára lehetséges tisztességes munkát szerezni, házat, autót venni, egyetemre járatni a gyerekeit. Ez mára összeomlott.

Az egyenlőtlenségek témáját vizsgáló könyvében Noam Chomsky a gazdasági tényeket átfogóan bemutatva veszi górcső alá a neoliberalizmus alaptételeit. A vagyon és a hatalom koncentrációjának mechanizmusát tíz alapelvre vezeti vissza: csökkentsd a demokráciát; alakítsd az ideológiát; tervezd újra a gazdaságot; hárítsd át a terheket; számold fel a szolidaritást; tartsd kézben a szabályozókat; szabd át a választásokat; tartsd kordában a tömeget; gyártsd le a beleegyezést; marginalizáld a lakosságot.

 

Filmvetítéssel egybekötött könyvbemutató:

Noam Chomsky és a PF Pictures három filmese, Peter Hutchinson, Kelly Nyks és Jared P. Scott számtalan órát töltött együtt 2011 és 2016 között, míg végül összeállt a Rekviem az amerikai álomért című 72 perces riport-dokumentumfilm. A Rekviem könyvváltozata ennek az anyagnak mintegy háromszorosát tartalmazza. A mű letisztultan mutatja be az amerikai baloldal évtizedek óta meghatározó gondolkodójának, minden idők egyik legtöbbet hivatkozott szerzőjének gazdasági-politikai nézeteit.

A kötet megjelenése alkalmából Magyarországra érkezett a Rekviem egyik alkotója, KELLY NYKS, aki részt vett a 2018. június 10-én (vasárnap) 15 órakor a budapesti Kossuth Klubban, illetve 2018. június 11-én (hétfőn) 18:30-tól a Politikatörténeti Intézetben – a Napvilág Kiadó és a Magyar Dipló által – szervezett vetítéseken. Június 11-én a film megtekintését egy, a KELLY NYKS rendezővel folytatott moderált, tolmácsolt beszélgetés követte ANTAL ATTILA politológus közreműködésével. A rendezvény keretében a Napvilág Kiadó részéről KLOPFER JUDIT szerkesztő mutatta be a könyvet.

 

Sajtóvisszhang:

Ébredés az amerikai álomból (Friss Róbert, Népszava, 2018. július 14.)

Miért hiteltelen az ellenzék? (Kabai Domokos Lajos, Bekiáltás blog, 2018. június 9.)