Akció!

Tíz védőbeszéd

Ügyvédportrék – peres ügyek

800 Ft

427 készleten

ISBN: 978-963-338-439-8 Kategóriák: ,

Megjelenés: 2019

Oldalszám: 247

Leírás

Sokan hiszik, hogy ezek az elegáns hölgyek és urak az élet császárai. Ám ha elolvassák élettörténeteiket, nagyon meg fognak lepődni. Megannyi tragédia, drámai helyzet, megpróbáltatás a múltban és sok álmatlan éjszaka a jelenben. Bár az ügyvédek igyekeznek érzelmileg távol tartani magukat a peres ügyek szereplőitől, ez nem mindig sikerül. A könyv szereplői nem celebek. Nem roadshow-znak a médiában. Akkor szólalnak meg, ha elengedhetetlen a nyilatkoztuk. Ha megnyilvánulnak, annak súlya van. A könyv szerzője nagyon meglepődött, amikor kiderült, nemcsak az általuk képviselt ügyek, hanem ők maguk is izgalmasak, érdekesek. Az pedig külön öröm az interjúk készítőjének és az olvasónak, hogy az ügyvédek hajlandók voltak közérthetően beszélni szakmájuk rejtelmeiről.

 

A könyv szereplői: Ábrahám László, Bánáti János, Bárándy Péter, Bárándy Zsuzsa, Fekete Tamás, Groó Judit, Hegedűs László, Nehéz-Posony Márton, Papp Gábor, Zamecsnik Péter

A kötetben látható képeket Gordon Eszter készítette.

 

SAJTÓVISSZHANG

Olyat kért az ügyvédnőtől a gyanúsított, amit tán még soha, senki a világon (24.hu, 2019. június 9.)

Tíz védőbeszéd – Ügyvédportrék – Egy korszak lenyomata (Ügyvédfórum, 2019. május 26.)

VIDEÓ – Szegvári Katalin az ATV Start Plusz c. műsorában (2019. május 23.)

Rádió Bézs – Szegvári Katalinnal Dr. Tóth Zoltán beszélget és főz (2019. május 3.)

Nincs szükségük védőbeszédre (Sebes György, Népszava. 2019. május 15.)

 

AJÁNLÓ

“A tíz prominens ügyvéd vallomása magánéletéről, szakmai gondjairól, törvények által szabályozott munkájáról, emlékezetes ügyeiről rendkívül érdekes, izgalmas, sok meglepetést tartalmazó olvasmány. Az interjúk készítője, a tapasztalt televíziós újságíró többek között arra keresi a választ, hogy egy ügyvéd miként tudja ellátni büntetőügyekben a bűnös emberek védelmét, polgári perekben pedig azok képviseletét, akiknek nincs igazuk. Jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki érdeklődik a drámai helyzetekben is helytálló szakemberek titkai iránt.”
(Dr. Gönczöl Katalin kriminológus, professor emerita)

“A szerző nem akarja erőszakosan valamiféle törzsbe szuszakolni őket, azt sem, hogy olvasói közös vonásokat véljenek felfedezni bennük. Azért, mire a kis könyv végére jutunk, valami csak kisejlik. Ami valójában nyilvánvaló, de kell hozzá „ez a Kati”, hogy felismerjük: mindegyikőjüknek lételeme a jog. Amint – ha sokszor nem is vesszük észre – nekünk is úgy kell, mint a levegő. De ők még védelmezik is…”
(Vitray Tamás, Kossuth-díjas újságíró)

“Jó ez a kötet. Szinte minden szereplőt sok-sok éve ismerek: egyetemről, munkahelyről, közéletből. Emberségükben, hivatásukban kiemelkedőek, kiválóságuk az interjúkban – nem kis részben a kérdező felkészültsége és empátiája okán is – pontosan visszaköszön. Arról persze, keveset tudtam, kit milyen sors, gyermekkori-fiatalkori élmény indított a pálya felé.
Az ügyvéd kiválasztása elsősorban bizalom alapú választás. Ez a könyv, amelyben a riporter és a riportalanyok egyaránt a hivatásrend iránti tiszteletükről tesznek tanúbizonyságot, hozzásegít e bizalom megerősödéséhez. Kellenek az ilyen könyvek.”
(Dr. Csiha Judit ügyvéd)

“Micsoda sorsok! Gyakran sóhajtunk így, a védencek történeteit hallva. Pedig ügyvédeik élete is tele van kalanddal, izgalommal, tanulsággal, fájdalmas és örömteli pillanatokkal a tárgyalóteremben is, meg azon túl. Hogy sztárügyvédek és elkötelezett, megszállottan küzdő jogászok egyaránt megnyíljanak, és ezekről szívesen beszéljenek, ahhoz riporter kell. A közéletet, a híres eseteket ismerő, az egyes emberekhez a kulcsot megtaláló, izgalmasan kérdező, alapos riporter. Ehhez Szegvári Kati kell. Ettől lett ez a könyv érdekes, tanulságos, portrékötet és kordokumentum egyszerre.”
(Rónai Egon újságíró, szerkesztő-műsorvezető)

 

KÖNYVFESZTIVÁLI BEMUTATÓ

2019. április 27.

A kötetet bemutatták:
Dr. CSIHA JUDIT ügyvéd
Dr. GÖNCZÖL KATALIN kriminológus, professor emerita
RÓNAI EGON újságíró, televíziós szerkesztő-műsorvezető
VITRAY TAMÁS, Kossuth-díjas újságíró

Moderátor: RANGOS KATALIN újságíró

A bemutatón részt vettek a könyv szereplői is.